Çalıntı Telefon

Telefonum çalındı. Polise gittik. Bunun dışında yapabileceğim bir şey var mı?

Av. Ela CENUDİOĞLU Ekonomi
21 Mayıs 2014 Çarşamba

5809 sayılı Elektronik Haberleşme Kanunu’nun 58 inci maddesinde “Kurum sistemine kayıtlı olan elektronik kimlik bilgisini haiz cihazı çalınan, yağmalanan, kaybeden veya her ne suretle olursa olsun rızası dışında elinden çıkan kişiler cihazının elektronik haberleşme bağlantısının kesilmesi için öncelikle bilgi ve ihbar merkezine başvururlar.” Ve Elektronik Kimlik Bilgisini Haiz Cihazlara Dair Yönetmeliğin 12. maddesinin 1 inci fıkrasında “Cihazları beyaz listede yer alan kullanıcılar çalınma, yağmalanma, kaybolma veya her ne suretle olursa olsun rızası dışında elden çıkma durumlarında cihazlarının elektronik haberleşme şebekesinden hizmet almasını engellemek için telefon yolu ile Bilgi ve İhbar Merkezi’ne ihbarda bulunur.” hükümleri yer almaktadır. Söz konusu mevzuat hükümleri çerçevesinde Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Bilgi ve İhbar Merkezi’nin telefon ile aranması ve verilen bilgilerin doğrulanması halinde cihazın haberleşme şebekesinden hizmet alması engellenmektedir. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Bilgi ve İhbar Merkezi Çağrı Merkezi’ne Türkiye’nin her yerinden 444 9 777 – 0312 232 23 23 numaralı telefonu aramak sureti ile 7 gün 24 saat ulaşılabilmektedir. Dolayısıyla, polise başvurmak dışında, yukarıda belirtilen telefon numaralarını arayarak Teknolojileri ve İletişim Kurumu Bilgi ve İhbar Merkezi Çağrı Merkezi’ne başvurup telefonunuzun elektronik haberleşme şebekesinden hizmet almasını engelleyebilirsiniz.

Taksitle Cep Telefonu Satın Alma

Cep telefonu satın almayı düşünüyorum. Bazı yerlerde hediye kartının yanında telefonu taksitle veriyorlar ama bildiğim kadarıyla cep telefonu satın alırken artık taksit yapılması yasak. Beni bu konuda bilgilendirir misiniz?

Banka Kartları ve Kredi Kartları Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına İlişkin Yönetmelik 13 Mayıs 2014 tarihli 28999 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanmıştır. İlgili Yönetmeliğin 1. Maddesine göre; Banka Kartları ve Kredi Kartları Hakkında Yönetmeliğin 26. maddesinin yedinci fıkrası şu şekilde değiştirilmiştir: “ Mal veya hizmet alımı sonrası belli bir ücret karşılığı borcun taksitlendirilmesi veya ödemenin ertelendiği dönemler de dâhil olmak üzere, kredi kartları ile gerçekleştirilecek mal ve hizmet alımları ile nakit çekimlerinde taksitlendirme süresi dokuz ayı geçemez. Kredi kartlarıyla gerçekleştirilecek telekomünikasyon ve kuyumla ilgili harcamalarda ve yemek, gıda, akaryakıt ile hediye kart, hediye çeki ve benzeri şekillerde herhangi somut bir mal veya hizmeti içermeyen ürünlerin alımlarında taksit uygulanamaz.” Bu durumda Banka Kartları ve Kredi Kartları Hakkında Yönetmelikte yapılan değişiklikle birlikte hediye kart, hediye çeki ve benzeri şekilde somut bir mal veya hizmet içermeyen ürünlerde taksit yasaklanmıştır, dolayısıyla hediye kart adı altında cep telefonunu taksitle satın almanız mümkün değildir.

Not: Bilgilendirme amaçlı olarak bu köşede paylaşılan bilgiler, hukuki öneri, danışmanlık, reklam veya teklif niteliğinde değildir. Genel hukuki bilgiden ibaret olan bu açıklamalar sorun çözmeye yönelik olmayıp, doğruluğu, güncelliği veya kullanılabilirliği konusunda yazar ve/veya hukuk bürosu sorumluluk kabul etmez. Hukuki sorunların çözümünde bir uzmana danışılması önerilir.