Kerry: “Barış kapısı hâlâ açık”

Londra’da Filistin lideri Abbas ile görüşen ABD Dışişleri Bakanı Kerry, barışın hâlâ mümkün olduğunu ancak Filistinlilerin İsrail’i tanımaları gerektiğini belirtti

Dünya
21 Mayıs 2014 Çarşamba

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, geçen hafta Londra’da Filistin lideri Mahmud Abbas ile iki saatlik bir görüşme gerçekleştirdi. İkili İsrail- Filistin barış görüşmelerinin geçtiğimiz ay sona ermesinden sonra ilk kez bir araya geldi.

Kerry, barış görüşmelerinin devam edebilmesi için her iki tarafın da ciddi adımlar atması gerektiğini yine de barış kapılarının hâlâ açık olduğunu belirtti. Kerry ayrıca tarafları ‘gereksiz’ adımlar atmamaları konusunda uyardı.

Abbas da Kerry’ye Hamas ile El-Fetih’in birleşmesi ve yaşanan diğer politik gelişmeler hakkında bilgi verdi. İsrail, Abbas’ın Hamas ile birleşme kararı üzerine 24 Nisan’da barış görüşmelerini sonlandırmıştı.

ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan bir yetkili, “Kerry görüşme sırasında Filistinlilere İsrail’i tanımaları, şiddet içerikli olayları engellemek için kararlı olmaları, daha önce imzalanan anlaşmalara uymaları gerektiğini tekrarladıktan sonra Abbas’a bu konulara gösterdiği hassasiyet için teşekkür etti,” dedi.

Filistinli üst düzey bir yetkili de Abbas’ın yeni kurulacak hükümetin İsrail’i tanıyacağı ve şiddet karşıtı olacağı konusunda Kerry’e açıklamalarda bulunacağını ifade etti. Yetkili, Londra’da yapılan görüşmenin barış müzakerelerinin sona ermesinden sonra Kerry ile Abbas’ın ilk kez bir araya geldiğine dikkat çekerek, yeni kurulacak hükümetin doğrudan Filistin liderine bağlı olacağını ve barış süreciyle ilgili konulara karışmayacağını ifade etti.