Irak Yahudi Arşivleri sergisi uzatılıyor

Yahudi gruplar ile ABD Kongresi üyeleri serginin Irak Yahudileri Diaspora organizasyonun nezaretinde kalmasını talep etti

Dünya
21 Mayıs 2014 Çarşamba

Irak hükümeti, Irak Yahudileri Arşivi’nin ABD’deki sergisini uzatıyor.

Irak, Washington Büyükelçisi Lukman Fally, elçiliğin internet sitesinde, “Bu önemli işin devamını sağlamak ve serginin ABD’deki diğer şehirlerde de sunulmasını sağlamak için Irak hükümeti gerekli izinleri sağladı,” duyurusunu yaptı.

Birçok Yahudi örgütü de Kongre üyelerini destekleyerek arşivin Irak dışında, büyük bir Irak Yahudi Diasporasının (İngiltere, İsrail veya ABD’den birinde) gözetiminde tutulmasını talep ediyor.

Fally’ın açıklamasını memnuniyetle karşılayan Yahudi örgütü Orthodox Union, “Irak Yahudi Arşivi’nde tarihi ve dini değerleri olan eserler, parçalar bulunuyor.  Bu arşivin başta Diasporada yaşayan Irak Yahudi Cemaati olmak üzere herkes tarafından görülmesini sağlamamız gerekiyor.  Bunun için de en etkili yol arşivin ABD’de kalması olacaktır,” açıklamasını yaptı.

 Arşiv 2003 senesinde ABD askerlerince Irak gizli servisi merkezinde çoğu suya batmış bir şekilde bulunmuştu.

Yahudileri Irak dışına sürüldüğü Saddam Hüseyin’in döneminde, Irak ajanları arşive ait birçok parçayı yağmalamıştı.  Irak yönetimi ile yapılan bir anlaşma ile arşiv ABD’ye Ulusal Arşiv takımına restorasyon amacı ile gönderilmişti.