THY Euroleague´in şampiyonu Maccabi Tel Aviv

18 Mayıs 2014. Spor tarihine altın harflerle kazınan bir başarı, belki de bir mucize. Altındaki imza Maccabi Electra Tel Aviv’e ait

Roza SABA Spor
21 Mayıs 2014 Çarşamba

Milano’da saatler akşam 21.00’i gösterirken sokaklar sessizleşti. Gözler nefesleri kesen THY Euroleague final karşılaşmasına çevrildi. Finalin bir tarafında finale ulaşmasına şans verilmeyen Maccabi Electra Tel Aviv, diğer tarafında ise güçlü İspanyol devi Real Madrid vardı. İspanyol ekibi 1995 yılındaki son şampiyonluğunun ardından dokuzuncu şampiyonluğun peşindeydi. İsrail ekibi ise bol gel-gitli Euroleague macerasına güzel bir son arıyordu.

Maccabi Electra, play-off öncesi zorlu EA7 Emporio Armani Milan engelinin ardından final four yarı finalinde on beş sayı geriden geldikleri heyecanlı karşılaşmada CSKA Moskova’yı da yenerek tüm imkânsızlıklara rağmen finale gelmeyi başarmıştı. Önlerindeki son engel bu sezon iki kere mağlubiyet aldıkları Real Madrid’di. Son derece çekişmeli geçen mücadele bir başarı öyküsüyle sonuçlandı; Maccabi Electra Tel Aviv rakibini uzatmalarda yenerek 2013-2014 sezonu THY Euroleague Şampiyonu oldu. Şampiyonluğun baş mimarı ise daha önce Avrupa şampiyonu unvanı ile geldiği ülkemizde Efes’i çalıştırmasıyla tanıdığımız deneyimli teknik adam David Blatt idi.

Maccabi Electra ilk yarıda maça bir zamanlar Fenerbahçe Ülker oyuncusu olarak tanıdığımız Devin Smith ile tutundu, on bir sayı gerideyken pes etmedi. İlk devre sonucu iki sayıyla Real Madrid lehine bitse de Maccabi Electra maça ortak olmuş ve rüzgârın yönünü kendine çevirmeye başlamıştı. İsrail ekibi İkinci yarıda yıldız oyuncuları Hickman ve Rice’ın da devreye girmesiyle galibiyete yaklaşırken Sergio Rodriguez ve Ioannis Bourousis’ten gelen dört sayıyla İspanyol devi maçı 73-73’lük skorla uzatmalara taşımayı başardı. Ancak Real Madrid’de Sergio Rodriguez’in 21 sayı, iki ribaund, iki asistiyle, Rudy Fernandez’in 15 sayı, sekiz ribaund ve dört asisti mağlubiyeti engelleyemedi ve Maccabi sahadan 98-86’lık skorla ayrılarak Avrupa’nın en büyüğü unvanını aldı. Gecenin en skorer ismi ise 26 sayıyla galibiyette önemli paya sahip Maccabi Electra’nın yıldız oyun kurucusu Tyrese Rice oldu.

1969 finali sonrası uzatmalara giden ilk Euroleague finali olma özelliğine sahip bu final sonrasında İsrail temsilcisi 1977, 1981, 2001, 2004 ve 2005 yıllarındaki şampiyonluklarının yanına altıncı Avrupa şampiyonluğunu ekledi ve bir Avrupa kupasını daha müzesine götürme başarısını elde etti. Bu şampiyonlukla Maccabi Electra ülkesini büyük sevince boğdu; yüzlerce insan sokaklarda kutlama yaptı. İsrail Devlet Başkanı Şimon Peres, bu zaferin ardından David Blatt’la yaptığı telefon konuşmasında “Bu akşam bütün İsrail sarı rengine büründü,” diyerek teknik adama kutlama dileklerini iletti ve takım üyelerine ‘kahramanlar’ olarak hitap ederek duydukları gururu belirtti.

Milano’da oynanan final mücadelesinin bir önemli detayı ise maç öncesi ülkemizde yaşanan Soma faciası sonucunda hayatını kaybedenler için yapılan saygı duruşu ve tribünde sallanan Türk bayrakları oldu. Bu önemli detay sayesinde taraftarlar tarafından birlik beraberlik mesajı verilirken sporun ayrımcılık gözetilmeksizin insanlar arasındaki birleştirici gücü bir kez daha ortaya koyulmuş oldu.