‘İsrail dölü’ne Dışişleri’nden yalanlama

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın Soma’da bir grup tarafından protesto edilirken sarf ettiği iddia edilen ‘İsrail dölü’ kelimeleri iç ve dış basında geniş yer buldu. Dışişleri Bakanlığı konuyla ilgili bir açıklama yaparak Başbakan’ın söylediği iddia edilen sözleri yalanladı

Dünya
21 Mayıs 2014 Çarşamba

Soma’da 301 işçinin hayatını kaybettiği maden faciasının ardından perşembe günü bölgeye giden Başbakan Tayyip Erdoğan’ın yaşanan yoğun protestoların ardından bir marketin önünde kendisine tepki gösteren maden işçisi Taner Kuruca’ya vurduğu ve ‘’Niye kaçıyorsun l… İsrail dölü?’’ dediği öne sürüldü.  Taner olayın ardından Erdoğan’ın korumalarının müdahalesine maruz kaldı. Erdoğan’ın söylediği iddia edilen sözler İsrail’in yaşanan acı olaydan ötürü üzüntü ve taziyelerini iletmesinin ve Magen David Adom (MDA) adlı kurtarma ekibini Soma’ya gönderme teklifinin ardından geldi. Olay sosyal medyada geniş yankı uyandırırken, İsrail basını da sarf edildiği iddia edilen sözlere yer verdi.

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI’NDAN ‘İSRAİL DÖLÜ’ AÇIKLAMASI

Türkiye’nin Tel Aviv Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Doğan Işık, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Soma’da İsrail’le ilişkin söylediği iddia edilen sözlerle ilgili, “Başbakanımıza atfedilen ifadeler tamamıyla gerçek dışıdır. Sayın Başbakanımız hiçbir şekilde iddia edildiği gibi bir ifadede bulunmamıştır,” açıklamasında bulundu.

Dışişleri Bakanlığı’ndan konuyla ilgili yapılan açıklama şöyle: “Dışişleri Bakanlığı Sözcüsünün Türkiye’nin Tel Aviv Büyükelçiliği Maslahatgüzarının bazı yayın organlarında Sayın Başbakanımızın Soma’da İsrail’le ilintili bazı uygun olmayan ifadeler sarf ettiğine dair iddiaların gerçek dışı olduğunu vurgulayarak yalanlamasına ilişkin soruya cevabı Tel Aviv Büyükelçiliğimiz Maslahatgüzarı Doğan Işık söz konusu açıklamasını Bakanlığımızın talimatıyla yapmıştır.

Bu vesileyle bir kere daha vurgulamak isteriz ki Sayın Başbakanımıza atfedilen ifadeler tamamıyla gerçek dışıdır. Sayın Başbakanımız hiçbir şekilde iddia edildiği gibi bir ifadede bulunmamıştır. Bu gibi temelsiz iddialarda bulunanları şiddetle kınıyoruz.”

‘İSRAİL DÖLÜ’ İSRAİL BASININDA

Başbakan Erdoğan’ın ‘İsrail dölü’ diyerek bağırdığı iddiası, İsrail basınında da yer aldı. İsrail’in Kanal 1 televizyonu Erdoğan’ın ‘İsrail dölü’ söylemini bir hakaret olarak kullandığını belirterek açıkça antisemitizm yapıldığını vurguladı.

Kanal 1 Ana Haber Sunucusu ve Gazeteci Ayala Hason programında, kanalın dış haberler ve Arap -Türkiye Masası şefi Oded Granot ile yaşananları değerlendirdi. Program sırasında Granot, “Erdoğan’ın kullandığı kelimeler antisemit içerikli İsrail karşıtı sözler. ‘İsrail Dölü’ ifadesi kullanmış olması onu antisemit olmaktan kurtarmıyor, çünkü bu aynı zamanda ‘Yahudi Dölü’ anlamına geldiğini Türkçe bilen herkes anlıyor. Başbakan bütün sorunlar ile Türkiye’yi demokrasiden uzaklaştırıyor,” dedi.