Dünyanın gözünde sınıfta kaldık

Soma kömür madeninde yangın yüzünden yüzlerce maden işçisinin ölümü dünyanın en büyük medya kuruluşları tarafından manşete taşındı.

Dünya
15 Mayıs 2014 Perşembe

CNN, BBC gibi yayın kuruluşları TV ve internet sitelerinde yayınladıkları haberlerinde Türkiye madenlerindeki güvenlik standartlarının düşüklüğünden söz ettiler.

 

BBC Türkiye’deki maden ocağı kazalarının dikkat çekici bir şekilde çok olduğunu vurgularken 2013’te 13.000 madencinin kazalardan etkilendiğini yazdı.

BBC haberinde istatistik olarak her milyon ton için yılda ölen kişi kriteri ile  Türkiye’nin Çin’den bile kötü bir durumda olduğunu da belirmekten kaçınmadı.

CNN ise gerek TV yayınında gerek internette verdiği Soma haberlerinde Türk kamuoyunun olaydan duyduğu rahatsızlığı dile getirdi.

Somada olanlar kader değil, cinayettir

 

CNN global ve yerel yayınlarında manşetten verdiği haberde Türkiye Elektrik Mühendisleri Odası İzmir Şubesi yetkililerinin “Soma’da olanlar kader değil, cinayettir” şeklindeki açıklamasına da yer ayırdı.

Açıklamada mühendisler, madende kullanılan zehirli gaz erken uyarı sisteminin tünellerde biriken tehlikeli gazları belirlemekte yetersiz olduğunu ve havayı temizlemekte kullanılan ekipmanların da güvenli bir çalışma ortamı sağlamaktan uzak olduğunu iddia ediyorlar.

CNN Muhabiri Ivan Watson da  Soma’dan canlı yaptığı yayında Başbakan Erdoğan’ın madenciliğin tarih boyunca tehlikeli olduğu ile ilgili sözlerinden söz etti.

 

Watson, Başbakan’ın bahsettiği   kazaların 150 yıl evvel olduğuna dikkat çekti ve Erdoğan’ınn 19. yüzyılın sonunda, 20. yüzyılın başında olan bu kazaları örnek göstererek bir nevi sorumluları savunduğunu ima etti.