“Yahudi olsun olmasın herkes bizimleydi”

Macaristan March of the Living organizasyon sorumlusu Andrea Medgyesi’nin Macar Yahudi Cemaati ile hükümet arasında yaşanan sorunlar ve Avrupa’da gittikçe artan antisemit olaylar hakkındaki görüşlerini aldım

Rayka NAYIR GÜVEN Perspektif
14 Mayıs 2014 Çarşamba

Andrea tam olarak görevini söyleyebilir misin? Böyle bir organizasyona hazırlanmak için ne kadar önce çalışmaya başlıyorsunuz?

Cuma gününden Macaristan’dan ayrıldığımız pazar akşamına kadar geçen süreçteki tüm etkinlikleri ve pazar öğleden sonra düzenlenen ‘Avrupa’da Antisemitizm’ başlıklı konferansı organize etmek ve trenle Auschwitz’e gidiş-dönüşü ayarlamak benim sorumluluğumdaydı. Yaklaşık bir sene önce çalışmalara başladık.

Macaristan Yahudi Cemaati eski Başkanı Gusztav Zoltai’nin Macar hükümetinin Holokost’ta hayatını kaybeden herkes adına dikmek istediği anıtı protesto etmek amacıyla istifa etmesi sizi etkiledi mi?

Bu olay oldukça ciddi bir siyasi mesele, bizleri hem kişisel hem de cemaat olarak etkiledi. Şu anda yeni başkan Heisler Andras hükümetle birlikte çalışmak istemiyor. Eski başkanı bu kadar etkileyen şey kendisinin bir Holokost kurtulanı olması ve içinde bulunduğumuz günlerin onun için daha zor olması.

On binlerle birlikte gerçekleştirdiğimiz Macaristan Yaşam Yürüyüşü hakkında neler söyleyeceksiniz?

Muhteşemdi. Binlerce insanı bir arda görmek beni her zaman heyecanlandıran bir şeydir. Yahudi olsun olmasın herkes bizimleydi. Bu da bize ‘umut’ veriyor.

Avrupa’da gittikçe artmakta olan antisemitizm hakkında ne düşünüyorsunuz?

Maalesef antisemitizmin her geçen gün Avrupa’da hatta dünyada artışına tanık oluyoruz. Kişisel olarak bu problemi elimden geldiğince büyütmemeye çalışıyorum. Gerek siyasi arena olsun, gerek sokaklar olsun her seviyedeki antisemitizme karşı mutlaka savaşmamız gerektiğini düşünüyorum.