İran ile batılı ülkeler anlaşma yolunda

Dünya
14 Mayıs 2014 Çarşamba

Geçtiğimiz hafta İran’ın nükleer programı için İran ve P5+1 ülkeleri ile (ABD, Fransa, Almanya, İngiltere, Çin ve Rusya) arasında New York’ta bir toplantı yaptı. İki taraftan konuyla ilgili teknik uzmanların katıldığı toplantı sonrası taraflar toplantının ‘iyi gittiği’ konusunda beyanat verdi. 

AB adına konuşan bir yetkili toplantının gelecek hafta üst düzey yetkililer arasında Viyana’da yapılacak görüşmeler için iyi bir hazırlık sağladığını belirtti.

İran’ın bu konuda görevlendirdiği arabulucu Hamid Baedinejat, New York’ta yapılan toplantıyı faydalı olarak değerlendirdi. İsmini vermek istemeyen bir Batılı diplomat da Reuters haber ajansına verdiği demeçte İran’ın nükleer silah üretmesi için gerekli yüksek düzey plütonyum üretme kapasitesine sahip olacağı düşünülen Arak Nükleer Santrali’nin işleyişi hakkında iki tarafın anlaşma yolunda ilerleme kaydettiğini belirtti.

Öte yandan bir diğer Batılı diplomat ise İran’ın gelecekteki nükleer programı konusunda derin anlaşmazlıkların sürdüğünü iddia etti.