Netanyahu: “İran’ın bomba yapması engellenmeli”

İsrail Başbakanı Netanyahu, ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Susan Rice ile görüşmesinin ardından İran’ın nükleer programı için yapılan görüşmelerin ana hedefinin İran’ın bomba sahibi olmasını engellemek olduğunu savundu

Dünya
14 Mayıs 2014 Çarşamba

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Susan Rice, perşembe günü Kudüs’te İsrailli üst düzey yetkililerle gerçekleştirdiği görüşmenin ardından Beyaz Saray’ın İran’ın nükleer silah gelişimini durdurmaya kararlı olduğunu açıkladı.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyhau, Rice ve her iki taraftan üst düzey yetkililerin katıldığı toplantı sonrası Beyaz Saray’ın yayınladığı açıklamada şu ifadelere yer verildi: “ABD heyeti olarak İran’ın nükleer silaha sahip olmasını önleme yönündeki kararlılığımızı bir kez daha burada teyit ediyoruz. Her iki tarafın da heyetleri İran ile ilgili sıkıntıları tüm yönleriyle ele aldı ve İsrail ile ABD arasındaki benzersiz işbirliğinin devamı için taahhütlerde bulundu.”

Netanyahu da İran’ın elinde bulunan nükleer güce karşı en iyi savunmanın İran’ın bomba geliştirmesini engellemek olduğunu belirterek önümüzdeki hafta Viyana’da P5+1 ülkeleri ile Tahran arasında yapılacak görüşmelerde bu konunun üzerinde durulması gerektiğine dikkat çekti.

Netanyahu, “İran’la ilgili en önemli nokta İran’ın nükleer silah geliştirme kapasitesini engellemek olmalı. Bu da önümüzdeki hafta yapılacak müzakerelerin ana hedefi olmalı,” diye konuştu.

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada İsrail ile ABD arasında bölgede son günlerde yaşanan kritik olayların da görüşüldüğü yer aldı.

Temmuz ayında göreve gelen Rice’ın İsrail ziyaretinin geçtiğimiz haftalarda biten barış görüşmelerinin hemen ardından gerçekleşmesi dikkat çekti.

Beyaz Saray, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin desteğiyle temmuz ayında başlayan ancak nisan ayının sonunda son bulan Ortadoğu barış görüşmelerini yeniden başlatıp başlatma konusunda değerlendirmelerine devam ediyor.

Netanyahu, Filistin lideri Mahmud Abbas’ın Gazze’yi elinde bulunduran Hamas ile birleşme kararı üzerine müzakereleri askıya almıştı.

Perşembe akşamı Ramallah’ta Abbas ile de bir araya gelen Rice, “ABD tarafların şu anda devam eden ‘sessiz’ dönemi en iyi şekilde değerlendirip, gerilimi düşürmesini ve hazır olduklarında iki devletli çözüm için görüşmelere devam etmesini bekliyor,” dedi.

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada Rice’ın bu mesajı İsrailli üst düzey yetkililere de ilettiği öğrenildi.