JLI Teens ilk mezunlarını verdi

70 Pencere sponsorluğunda Türkiye’de ilk defa yapılan JLI Teens-Gençler için Hayat Rehberi programı, ilk mezunlarını verdi

Toplum
14 Mayıs 2014 Çarşamba

‘Is It Legit’ programında, altı hafta boyunca, dedikodu, affedicilik, meşru yalanlar, özel hayata saygı gösterilmesinin önemi, anne-babaya saygı, mağdur olan kişilere karşı davranış şekilleri gibi farklı konular ele alındı. JLI Teens’in bu dönemki programında 25 kişi sertifika almaya hak kazandı. Rıfat Kandiyoti’nin organize ettiği sertifika töreninde iki öğrenci program hakkında duygu ve düşüncelerini aktardı. 70 Pencere paylaşım gününde bulunan JLI Teens mezunlarına sertifikaları, program eğitmeni Chaya Chitrik tarafından verildi.

JLI Teens hakkında

JlI Teens Program Koordinatörü Rıfat Kandiyoti

Günümüz gençlerimizin yoğun geçen lise hayatlarında ve devam edecek rekabetçi üniversite hayatlarında, bu yolculuklarında nasıl ayakta kalacaklarını ve gündelik hayatın sıkı temposu içerisinde, yaşadığımız ikilemlere kitabımız Tora’nın nasıl yaklaşmamızı uygun gördüğünü birlikte anlamaya, kavramaya ve içselleştirmeye çalıştığımız, Chaya Chitrik tarafından altı haftalık bir eğitim ile gerçekleştirilen JLI Teens programının, öğrenciler için çok yararlı olduğunu ve olacağını düşünüyorum.

Eğitimimiz boyunca, bizleri sabırla bilgileriyle eğiten ve kendinden bir şeyler katmaya çalışan Chaya Chitrik’e ve program boyunca her zaman yanımızda olan, bizimle ilgilenen ve her haftaki eğitimlere katılarak varlığıyla bize destek veren Nazlı Doenyas’a çok teşekkür etmek istiyorum. Cemaatimiz içinde, gençlerimizin günlük hayatta tanık olduğumuz süreçlerde, Tora’mızın bizim nasıl tepkilerde bulunmamız gerektiğini daha iyi anlamaları ve bu mekanizmalarını geliştirmeleri için bu ve buna benzer eğitimlerin yaygınlaşması amacıyla, hepimizin destek vermesi gerektiğini düşünüyorum.

JLI Teens Program Asistanı

Nazlı Doenyas

Projeyi ilk okuduğumdaki tepkim, ‘daha önce nasıl böyle bir programın varlığından haberimiz olmadı ve nasıl daha önce Türkiye’ye getirmedik’ şeklindeydi. 15-18 yaş gençlere bir çeşit hayat kılavuzu, ikilemler karşısında vicdanını dinleyerek karar verme, vicdanının sesini duyabilme becerileri vermeyi hedefleyen bu altı haftalık eğitim programının hafta hafta içeriğini okuyunca, programdaki öğretilerden faydalanabileceğimi düşünerek program asistanı olmak için gönüllü oldum. Açıkça söylemek gerekirse, 15-18 yaş için tasarlanan bu program, virgülüne bile dokunulmadan daha büyük yaşlar için de çok rahatlıkla yapılabilir. Videolar, filmler, oyunlar, interaktif çalışmalar ile yapılan programdan, her yaştan herkesin kendine göre bir şeyler alacağı kesin. Programa katılan gençlerin de her pazar sabahı köprü trafiği, haftanın yorgunluğu ve diğer sebeplerin onları engellemesine izin vermeden istikrarla Alef’te toplanmaları beni çok mutlu etti, şaşırttı ve içimi umutla doldurdu. Kendilerini geliştirmeyi bu yaştan hedefleyen gençlerin, hayata bir adım önde başlayacaklarına inanıyorum. Programı gerçekleştiren Sevgili Chaya Chitrik’e ve programı koordine eden Sevgili Rıfat’a çok teşekkür ederim.

 

JLI Teens’in mezunlarından paylaşımlar:  

 

 Treysi Aşkın: Ulus Özel Musevi Lisesi 11. sınıf öğrencisiyim. JLI seminerini duyduğumda konular çok ilgimi çekti ve kaçırılmaz bir fırsat olduğunu düşündüm. Bu sayede katılmaya karar verdim. Fikir paylaşımı insanlara çok şey katar. Bana da birçok konu hakkında yeni fikirler oluşturdu. Bu eğitimi almamda emeği geçen herkese çok teşekkür ederim.

 Yusuf Cenudioğlu: (17, Ulus Musevi Lisesi) Altı haftalık JLI Teens çalışmasında ben de yer aldım. JLI programına katılmamın nedeni üniversite hayatıma katkıda bulunmasıdır. Çok güzel bir çalışmaydı. Tora’daki birçok şeyi daha derinden anlamamı sağladı. Bunlardan bir kaçı ‘laşon ara’ ve bağışlama konularıydı. Her konu ayrı ayrı deneyim kattı. Bu çalışmayı yaparken emeği geçen herkese teşekkür ederim. Başta Chaya’ ya, Nazlı Abla’ya ve Rıfat Ağabey’ime teşekkürler.

 Erel Kantar: (17, Ulus Musevi Lisesi) JLI Teens derslerini almadan önce bu derslerin eğlenceli ve bir o kadar da kendim için yararlı geçeceğini tahmin etmezdim. Öğrendiğim bilgilerin hayat yolunda ilerlerken işime yarayacağını artık biliyorum. Bu ve bunun gibi seminerlerin yetmiş pencere tarafından devam etmesini istiyorum.

 Klodya Saboy: (16, Ulus Musevi Lisesi) Koskocaman altı haftanın nasıl geçtiğini anlamadım. Sanki ilk toplantımız dün gibiydi. Bu seminerler bana bazı konularda başka bir yönden bakmamı sağladı. Yeni konularda bilgi de edindim. En çok beğendiğim konu dedikoduydu. Dedikodunun insanlara ne tür etki ettiğini hiç bilmiyordum, öğrenmiş oldum. Seneye yine böyle bir seminer verilirse tekrar katılmak isterim. Bize vermiş olduğu bütün bu seminerlerden dolayı Chaya’ya, her hafta yanımızda olan Nazlı Hanım’a ve beni davet eden Rıfat’a teşekkür ederim.

  Eris Cakon: (17, St.Georg Avusturya Lisesi) JLI Teens programına ahlaki değerlerimi Yahudilik tabanında anlamak ve pekiştirmek için katıldım. Bu altı haftalık seminerde alışıldık günlük olaylara farklı bakış açıları kazandığıma inanıyorum. Bunlar için Chaya ve Nazlı Abla’ya teşekkür ederim.

  Yasmin Beyhan: (15, Saint Joseph) JLI Teens’le beraber bakış açım değişti. Haftada sadece 1,5 saatimi ayırarak birçok şey öğrendim: dürüstlüğün önemi, dedikodu yapmanın yanlışlığı, anne babaya saygının önemi gibi. Bana kattığı yararlı bilgiler için emeği geçen herkese teşekkürler.

  Olivier Menashe: (17, Pierre Loti High School) Chaya’nın önderliğinde verilen JLI Teens programının bana ideal Yahudi düşünüşü hakkında çok şey öğrettiğini düşünüyorum. En önemlisi de bu program bana yeniden ahlaki değerlerin önemini, iletişimin kurallarını ve bunun nedenlerini gösterdi. Organizasyonda emeği geçen herkese özellikle de Chaya ve Rıfat Kandiyoti’ye minnettarım.