Tahran Çocukları sonunda Holokost tazminatına kavuştu

Nazi Almanya’sının Polonya işgali sırasında 1943 yılında İran’ın başkenti Tahran’a ardından da İsrail’e kaçırılarak, gaz odalarında mutlak bir ölümden kurtulan yüzlerce çocuk, sonunda tazminat almaya hak kazandı.

Dünya
9 Mayıs 2014 Cuma

Bugün hepsi yaşlı kişiler olan kurtulanlar, İsrail Devleti’nin tazminatı bilerek geciktirerek kurtulanların tazminatı almaya ömürlerinin vefa etmemesini sağlamaya çalıştığını iddia ettiler. 

1948’de İsrail kurulduktan sonra Tahran Çocukları olarak tarihe geçen kurtulanlar grubu, İsrail Devleti’nden tazminat alabilmek için o yıllarca hukuki mücadele vermiş, İsrail mahkemeleri söz konusu çocukları Holokost kurtulanı olarak nitelemekte zorlanmıştı.

Ancak 8 Mayıs Perşembe günü Tel Aviv Bölge Mahkemesi aldığı bir karar ile Tahran Çocukları’nı Holokost kurtulanı olarak kabul etti ve her birine 7500 dolar ödenmesini hükme bağladı.

İsrail ile Almanya arasında 1950 yılında yapılan bir anlaşma gereği Almanya,  Tahran Çocukları için bir  tazminat fonu ayırmış, ancak ödeme şimdiye kadar yapılamamıştı.