Peres’den sonra kim gelecek?

Dünya
1 Mayıs 2014 Perşembe

 

Haziran ayında yapılacak seçimde, İsrail’de mecliste görevli 120 milletvekili gizli oylama ile yeni devlet başkanını belirleyecek. 

İsrail devlet başkanlığı yarışında öne çıkan isimler arasında çocukluğunda Irak’tan İsrail’e göç etmiş ve Arap liderlerin yanı sıra Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile kuvvetli ilişkilere sahip İsrail eski Savunma Bakanı Binyamin Ben-Eliezer; hakkında yapılan cinsel taciz suçlamasının ardından kampanyası büyük yara alan İsrail eski Dışişleri ve Ekonomi Bakanı Silvan Şalom, anketlerin büyük çoğunluğunda halkın favorisi olarak gösterilen Meclis eski Sözcüsü ve Likud Partisi’nin söz sahibi yöneticilerinden Reuven Rivlin ve pek kazanma şansı verilmeyen emekli Yüksek Mahkeme Yargıcı Dalia Dorner de bulunuyor. Dikkat çekici son aday ise Technion Üniversitesi’nde görev yapan ve 2011 yılında kimya dalında Nobel Ödülü kazanmış başarılı profesör Dan Shechtman.

Tüm bu adayların yerine geçmeyi hedefledikleri Şimon Peres 65 yıllık siyasi hayatı boyunca bunların tümünü, üstelik fazlasıyla başarmış bir kişi. Görev süresince tüm dünyada kurduğu sağlam politik ilişkilerle adeta dışişleri bakanı görevini de üstlenen Peres, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve hükümeti Batı Şeria’da yeni yerleşim konusundaki tavırları nedeniyle yoğun eleştirilere maruz kaldığında, devletin ılımlı yüzü olarak temsilcisi oldu. Peres, Arap dünyası ile İsrail arasında bir köprü kurmakla kalmayıp, gerek tüm Avrupa’da, gerekse de ABD Başkanı Barack Obama tarafından Başkanlık Özgürlük Madalyası takdim edildiği Washington’da kraliyet mensubu muamelesi gördü.