Dünya Sağlik Örgütü antibiyotiklere dikkat diyor

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) geçtiğimiz hafta açıkladığı bir raporda antibiyotiklere karşı insan vücudunun direncinin artmasının büyük bir küresel tehdit olduğunu belirtti.

İzzet BONOFİYEL Diğer
7 Mayıs 2014 Çarşamba

Yüz on dört ülkeden alınan verilere göre düzenlenen küresel raporda, dünyanın her bölgesinde vücut direncinde artışın sürdüğü açıklandı. Bu direncin gelişmesi nedeniyle insanlar tedavi edilebilir basit hastalıklardan dolayı yaşamlarını kaybedebiliyor. Zatürre, ishal gibi basit enfeksiyonlarda kullanılan iki temel antibiyotiğin bazı ülkelerde artık işe yaramadığı tespit edildi. Bu tehlike ancak yeni nesil antibiyotikler geliştirilmesiyle engellenebilir. Rapor tüm hükümetler için bir uyarı niteliği taşıyor.


Haftanın Sayıları

85.000.000$  157 yıl önce Güney Carolina açıklarında batan gemide bulunan altının değeri.

300 saat Yeni keşfedilen ve D pille çalışan fenerin yanma ömrü. Eski fenerlerde bu ömür altı saat ile sınırlıydı.  

 İkizler kavuştu

1936 yılında ikiz kız doğurduğunda kızlardan birine bakamayacağına kadar veren Amerikalı bir anne, çocuklarından birini evlatlık vermişti. Evlatlık verilen Ann kardeşi olduğundan habersizken Elizabeth ise ikizi olduğunu hatırlıyor ama bir daha görebileceğini hiç düşünmüyormuş. Evlatlık verilen Ann Hunn’ın kızı konuyu araştırmaya başlamış ve sonunda Elizabeth’e ulaşmış. 78 yıl sonra kız kardeşler Kaliforniya’da yeniden bir araya geldiler. İlginç olan ise her iki kardeşin de Jim isminde erkeklerle evlenmesi ve eşlerini kaybetmiş olmaları. İki kardeş birbirine kavuştuğunda sanki bütün hayatları boyunca tanışıyorlarmış gibi hissettiklerini söylediler. 

Nijerya’dan yardım çığlığı

Üç hafta önce, Nijerya’nın Borno eyaletindeki bir yatılı okulun yatakhaneden gece yarısı iki yüzden fazla kız öğrenci kaçırılmıştı. O günden beri aramaların sürmesine rağmen kızlar bulunamadılar. Nijerya halkı sosyal medyada #bringbackourgirls (kızlarımızı geri getirin) kampanyası başlattı. Geçtiğimiz güne kadar bir açıklama yapmayan Devlet Başkanı Goodluck Jonathan kızların bulunması için havadan ve karadan askeri birliklerin yürüttükleri çalışmalarda henüz bir sonuç alınamadığını söyledi. Kaçırılma olayını şeriat hukukunun kabul edilmesi için uğraşan Boko Haram örgütü tarafından yapılmış olabileceği düşünülüyor. Örgütün adı “batı eğitimi haramdır” anlamına geliyor. 

Plastik mermiye son

İspanyol Parlamentosu, geçtiğimiz günlerde aldığı bir kararla, polisin kullandığı plastik mermilerin insan hayatını tehdit ettiğine karar verdi ve bu mermilerin kullanımını yasakladı. Artık sokaktaki şiddet olaylarında plastik mermi yerine daha yumuşak olan ve insan hayatını tehlikeye sokmayan visko-elastik mermiler kullanılacak. Plastik mermiler daha ucuz iken bu yeni visko-elastik mermiler devlete 70 katı pahalıya mal olacak. Bu kararın alınmasında etkili olan sebebinin 2012 yılında Barselona’da meydana gelen olaylarda 28 yaşındaki genç bir kadının yüzüne gelen plastik mermi nedeniyle gözünü kaybetmesi olduğu tahmin ediliyor. 

Selfie modası Mars’a da yayıldı

Son zamanlarda gündemde olan ve sosyal medyada kullanılan ‘selfie’ terimi kişinin kendi kendisine çektiği resmi sosyal medyaya yükleyip paylaşması anlamına geliyor. NASA’nın Mars’taki keşif aracının da selfie resimleri yayınlandı. Mars’a giden keşif aracı Curiosity, Kızıl Gezegen’deki keşif fotoğraflarını koluna yerleştirilen göz şeklindeki seyir kameraları ile çekiyor. Selfie modasına uyan Curiosity, bu seyir kameraları ile Mars üzerinde kendi resimlerini de çekti. Fotoğrafta keşif aracının arkasında 5,5 kilometre yüksekliğindeki Sharp Dağı da görünüyor. Curiosity, Mars’a indiği 2012 yılının ağustos ayından beri bu dağa doğru ilerliyor. 

ÇIKAN

Michael Carter Williams NBA’de 2013-2014 sezonunda en iyi çaylak basketbolcu seçildi.

İNEN

Donald Sterling, ırkçılık ile ilgili konuşmalarından ötürü Los Angeles Clippers takımından ihraç edildi.

Haftanın Sözü

Katar Prensesi Şeyha Mayasa “Sanat sadece sanat değil, toplumları birbirine bağlayan köprüdür,” dedi.

Haftanın Karikatürü