Schneidertempel’de bir kültür köprüsü

Lozan Mübadilleri Korosu Vakfı ve NES Sefarad Korosu’nun birlikte sunacakları ‘Köprü’ adlı konser 11 Mayıs Pazar günü Schneidertempel Sanat Merkezi’nde gerçekleşecek

Toplum
7 Mayıs 2014 Çarşamba

Koordinatörlüğünü Alberto Modiano’nun üstlendiği konserde her iki koro da önce kendi repertuarlarından sunacakları şarkıların ardından, besteleri ya da içerikleri aynı olan ortak şarkıları söyleyecekler.

Türkiye Hükümeti ile Yunan Hükümeti arasında İsviçre’nin Lozan şehrinde imzalanan ‘Nüfus Mübadelesi Sözleşmesi’ uyarınca, Yunanistan’daki yerleşim yerlerinden Türkiye’ye zorunlu göç ettirilen ailelerin çocukları ve torunları tarafından kurulan Lozan Mübadilleri Vakfı ve Lozan Mübadilleri Derneği, kuruluş amaçlarından biri olan; mübadillerin kültür ve sanat değerlerine sahip çıkma ve yaşatma adına Eylül 2005’ de Lozan Mübadilleri Korosu’nu kurdu.

Los Paşaros Sefaradis grubu kurucularından, İzzet Bana, Türk Yahudi Kültürünün bir eksiği olan Judeo-Espanyol diline yeniden hayat verme çalışmaları kapsamında 2004 te kurduğu ‘Estreyikas d’Estambol’ çocuk korosunun yanı sıra, bu çocukların anne-babaları da toplayarak ‘NES’ korosunu hayata geçirdi.

NES Korosu zaman içinde yaşamında müziğe yer ayırmak isteyen ve bu yönde yeteneği olan cemaat üyelerine de kapılarını açtı.

‘Nes Sefarad Korosu’, çoğunluğunu otantik tarzda seslendirdiği Judeo-Espanyol ve İbranice şarkılardan oluşan bir repertuara sahip.