Davacı Zivotofsky Davalı ABD

Dünya
7 Mayıs 2014 Çarşamba

ABD Yüksek Mahkemesi, 2002’de Kudüs’te doğan Amerikalı Menachem Zivotofsky’nin ailesinin başvurusu üzerine, Kudüs’te doğan ABD vatandaşlarının pasaportuna doğduğu ülke olarak İsrail yazılıp yazılmaması konusunu ikinci kez gündemine almayı kabul etti.

2013’te bir alt mahkeme ABD Devlet Başkanına Kudüs’ü ABD pasaportlarında İsrail’in bir parçası olarak belirtme yetkisi veren 2002 yasasına yönelik yürütmeyi durdurma kararı almıştı. Yüksek Mahkeme geçen hafta bu kararın yeniden inceleneceğini belirtti. Söz konusu alt mahkeme 2002 senesinde kabul edilen ve ABD’nin dış politikasını şekillendirecek bu yasanın, Başkan’ın yabancı devletleri tanıma yetkisini ihlal ettiğini ve bunun anayasaya aykırı olduğunu açıklamıştı. Bu yasaya göre ayrıca Başkan istediği takdirde Büyükelçiliği Kudüs’e taşıyabiliyor. Ancak hiçbir başkan İsrail’in kuruluş yılı olan 1948’den beri böyle bir girişimde bulunmadığı gibi, George W. Bush’un 2002 yasasını onaylamasından sonra bile tutum değiştirilmedi ve yasa hiç yürürlüğe giremedi. 

Kudüs’te doğan Amerikan vatandaşlarının pasaportlarında doğum yeri olarak Kudüs yazıyor.

ABD Yüksek Mahkemesi’nin yasayı yeniden gündeme alma kararını açıklamasının ardında, 2002 senesinde yasa çıkarıldıktan çok az bir zaman sonra Kudüs’te dünyaya gelen Amerikalı Menachem Zivotofsky’nin ailesinin başvurusu yatıyor. Zivotofsky’nin pasaportunda doğum yeri, 2002 yasasına rağmen yürütmeyi durdurma kararları nedeniyle, İsrail olarak değil Kudüs olarak yazılı.

Bugün Zivotofksy 11,5 yaşında. Avukatı Nathan Lewin Yüksek Mahkeme’ye başvururken Zivotofsky’nin Bar-mitzva’sından önce pasaportunda gereken düzeltmenin yapılarak doğum yeri olarak İsrail’in yazılmasını umduğunu açıkladı. Yüksek Mahkeme’nin kararının 2015 yılının haziran ayında açıklanması bekleniyor.