Struma’nın son tanığı hayatını kaybetti

1942’de Karadeniz’de batırılan Struma gemisinin tek kurtulanı David Stoliar 1 Mayıs’ta 42 senedir yaşadığı ABD Oregon’da, 91 yaşında yaşamını yitirdi

Toplum
7 Mayıs 2014 Çarşamba

David Stoliar Romanya’dan Filistin’e gitmeye çalışan Struma gemisindeki 769 Yahudi yolcudan biriydi ve Sovyet torpidosu ile Karadeniz’de 24 Şubat 1942’de batırılan gemiden Türk balıkçı teknesinin yardımı ile tek kurtulanı olmuştu.

Facia zamanında 19 yaşında olan Stoliar, kurtulduktan sonra İstanbul’da Yahudi cemaatinin yardımları ile Lübnan’a, oradan da Hayfa’ya gitti. Bir sene sonra İngiliz ordusuna yazıldı ve Kuzey Afrika cephelerinde savaştı. 1945’te Kahire’de evlendi ve İngiliz ordusunda ayrıldıktan sonra İsrail ordusuna katılarak bağımsızlık savaşlarında kuzey cephesinde görev aldı.

Stoliar karısı öldükten sonra 1970’lerin sonlarına doğru Amerikalı bir kadınla yeniden evlendi ve Oregon Eyaleti Bend kentine yerleşti.  Stoliar facianın 70. yılında Holon’da düzenlenen törende şu sözleri sarf etmişti: “Kızgınlığım geçti. Artık yas tutma, iyileşme, kucaklaşma ve gelecek nesillerin daima hatırlaması ve unutmaması için anılarımı paylaşma zamanı.”