Ukrayna’da gerilim bitmiyor

Rusya yanlısı ayrılıkçıların eylemleri Ukrayna’nın Donetsk şehrinden sonra ülkenin güney kenti Odessa’ya sıçradı

Dünya
7 Mayıs 2014 Çarşamba

Odessa’da hükümet taraftarları ve Rusya yanlıları arasında çıkan çatışmalarda 46 Rus yanlısı göstericinin bir sendika binasında yanarak ölmesinin ardından 70 kişi gözaltına alınmıştı. Rus yanlıları polis merkezini basarak gözaltına alınanların serbest bırakılmasını sağladı. Ukrayna Başbakanı Arseniy Yatsenyuk, trajedi için, tam kapsamlı ve bağımsız bir soruşturma sözü verdi. İçişleri Bakanlığı polis şefini görevden aldı. Odessa’daki Yahudi cemaat kuruluşları şiddetin artması ihtimaline karşılık şehri boşaltma planları yapıyor.

Donetsk bölgesi üzerindeki kontrolü güç kullanarak sağlamaya çalışan Kiev yönetimi toprak geri almak için askeri operasyonun ölçeğini genişletiyor. Belediye binası ve hükümet konağını elinde bulunduran yüzlerce Rus yanlısı, Pazar günü Kiev aleyhine sloganlar atarak yürüyüş yaptı. Önümüzdeki hafta 4,5 milyon nüfusluk bölgede bir referandum yapılması olası görünüyor. Buna karşılık Kiev ise, 25 Mayıs’da cumhurbaşkanlığı seçimleri düzenliyor.

UMUT DİPLOMASİDE

Bölgeden binlerce yardım çağrısı aldıklarını söyleyen Moskova, doğuda Ukrayna’nın askeri saldırıya son vermesini talep etti. Rusya’nın işgal başlatmak için hakkı olduğunu ancak gerek kalmamasını umduğunu söyleyen Putin’in iki aydır on binlerce askeri sınırda bekliyor. ABD ve AB Rusya ve Ukrayna’ya Cenevre’de ikinci bir uluslararası konferansta bir araya gelmeleri için baskı yapıyor. Çarşamba günü Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Başkanı Didier Burkhalter’in, krizle ilgili görüşmek üzere, Moskova’yı ziyaret edeceğini açıklandı. Bu arada geçen hafta rehin alınan sekiz AGİT görevlisi koşulsuz serbest bırakıldı. Ayrıca sırtından vurulan ve tedavisi İsrail’deki bir hastanede devam eden Yahudi asıllı Kharkiv Belediye Başkanı Hennady Kernes’in bilinci yerine geldi.