Nükleer müzakerelere New York’da devam

Dünya
7 Mayıs 2014 Çarşamba

İran ve 5+1 Grubu ülkelerinin (ABD, Rusya, İngiltere, Fransa, Çin ve Almanya) temsilcileri,  İran’ın nükleer silah üretimini durdurma konusunda 13 Mayıs’ta bakanlık düzeyinde Viyana’da başlayacak olan müzakerelere hazırlanmak amacıyla bu hafta New York’ta bir araya geliyor. Nükleer anlaşmada son tarih olarak belirtilen 20 Haziran’dan önce müzakerelerin tekrar başlaması beklentileri olumlu yönde etkiliyor. Uluslararası nükleer uzmanları hafta başında Ardakan ve Yezd kentindeki uranyum madeni ve uranyum kalınlaştırma tesisini ziyaret etti.

İran gözlemcilerin şüpheli nükleer tesise girişini engelledi

İran, Uluslararası Atom Enerji Kurumu’na (UAEK) Parçin’deki nükleer tesise erişim izni vermekle yükümlü olmadığını belirtti. Gerekçe olarak, Parçin’in geçen yıl varılan ön anlaşma kapsamının dışında kaldığını ve askeri üs özelliğine sahip olması sebebiyle denetime açık olmadığını öne sürüldü.

UAEK Parçin’de gerçekleşen patlamalar sebebiyle nükleer denemeler yapıldığından kuşkulanıyor.

Öte yandan İran Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Ali Akbar Salihi, Arak ağır su reaktörünün çalışmaya devam ettiğini belirtti. Arak reaktörü nükleer silah üretiminde kullanılan zenginleştirilmiş uranyuma alternatif olarak kabul edilen plutonyum üretme kapasitesi sebebiyle uluslararası toplumda endişe yaratıyor.

Merkel:”İran’a yeni yaptırımlar uygulamaya hazırız”

Almanya Başbakanı Angela Merkel İran’ın nükleer programı konusunda uluslararası işbirliğinden vazgeçmesi halinde Batılı devletlerin yeni yaptırımlar uygulamaya hazır olduklarını belirtti. İran ise 5+1 Grubu’yla yürüttüğü müzakerelerin sonucunda -özellikle petrol ihracatını ve bankacılık sektörünü hedef alan- ekonomisini zora sokan yaptırımların gevşetilmesi yönünde anlaşmaya varılmasını umuyor.