İsrail: Matemden şenliğe

İsrail’de her sene olduğu gibi önce savaş ve terörde hayatını kaybedenlerin anıldığı milli yas gününden bir gün sonra devletin bağımsızlığı şenliklerle kutlandı

Selin SEVİNDİREN Dünya
7 Mayıs 2014 Çarşamba

 

Pazar günü, İsrail’de ‘Savaş ve Terör Kurbanlarını Anma Günü- Yom Azikaron’ törenlerinde 1860’dan bugüne kadar hayatlarını kaybeden 23.169 İsrailli anısına saygı duruşu gerçekleştirildi. Pazartesi iki dakikalık siren sesinin duyulmasıyla 52 askeri mezarlıkta ve resmi seremoninin yer alacağı Ağlama Duvarı’nda anma törenleri başladı. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve Genelkurmay Başkanı Benny Gantz konuşmalarında yitirilen kahramanların vatan için fedakârlıklarına atıfta bulundular. Devlet Başkanı Şimon Peres halkının sevincinin her zaman buruk bir sevinç olduğunu, şehit düşen evlatlarını asla unutmayacağını ifade etti. Peres, matem gününe iyimser bir dokunuşla, barış için umutlu olduğunu söyleyerek sözlerini sonlandırdı.

İsrail’de pazartesi akşamı Herzl Dağı milli mezarlığında matem gününün sona ermesinin hemen arkasından 66.yıl bağımsızlık günü resmi şenlikleri- Yom Atsmaut başladı. Geleneksel 12 kabileyi temsilen 12 adet meşale bu sene kendi sahasında öne çıkan biri Arap olmak üzere 14 İsrailli kadın tarafından yakıldı. Salı günü Şimon Peres makamında Netanyahu ve Gantz’ın yanı sıra Savunma Bakanı Moshe Ya’alon’un da katılımıyla ‘Devlet Başkanıyla Bağımsızlık Şarkıları’ etkinliği gerçekleştirdi. Etkinlik bu yıl kasım ayında hayatını kaybeden ünlü şarkıcı Arik Einstein’a ithaf edildi.

Nüfus artışı yüzde 2

Her yıl Yom Atsmaut’tan birkaç gün önce İsrail İstatistik Bürosu ülkenin nüfusunu açıklıyor. İsrail 66. yılında geçen seneye göre yüzde 2 artışla 8,18 milyon kişiye ulaştı. Ülkede geçen seneden beri 178.000 doğum, 42.000 ölüm yaşanırken, ülkeye 24.000 yeni göçmen geldi. Nüfusun yüzde 75’ini geçen seneye göre çok az bir düşüşle 6,135 milyonluk Yahudi nüfus oluşturuyor. Arap nüfusu yüzde 20,7’lik payla 1,694 milyon kişi.