“Birleşmemiz; ´barış ve İsrail’i tanımak´ prensipleri üzerine”

BM Ortadoğu Barışı özel Koordinatörü Robert Serry’e konuşan FÖY Lideri Mahmud Abbas, Hamas ile ortak oluşturulacak hükümetin barış ve İsrail’i tanımak prensipleri üzerine kurulacağını belirti.

Dünya
25 Nisan 2014 Cuma

BM basın bültenine göre, Hamas’ın da içinde olacağı  yeni Filistin hükümeti bundan sonra, amaçlarına ulaşmak için İsrail ile silahlı mücadele yerine  barışçıl halk protestolarını tercih edecek. 

Serry, El Fetih ile Hamas arasındaki bu yeni oluşturulan  anlaşmanın getireceklerini şöyle özetledi: “ Filistin Lideri Abbas,  benimle özel olarak yaptığı görüşmede ‘İsrail’i tanıma’, ‘silahlı mücadeleden kaçınma’ ve iki toplum arasında daha evvel yapılmış anlaşmalara bağlı kalma prensiplerinden ödün vermeyeceğinin altını çizmiştir..” 

Ancak İsrail yönetimi, terör örgütü olarak nitelediği Hamas ile FÖY’ün ortak hükümet kurarak birleşme girişimine şüphe ile yaklaşıyor.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu basına Hamas-FÖY birleşme görüşmeleri konusunda yaptığı açıklamada “Abbas Hamas’ı barışa tercih etmiştir” şeklinde konuştu.

İki Filistin fraksiyonunun birleşme çabaları ardından toplanan İsrail kabinesi konuyu görüştü.

Toplantı sonrası Netanyahu’nun ofisinden konu ile ilgili yayınlanan açıklama şöyle: “İsrail kabinesi ortak aldığı bir karar gereği  İsrail’i yok edeceğini dünyaya ilan etmiş bir terör örgütü olan Hamas’ın desteğindeki bir hükümet ile hiçbir şekilde muhatap olmayacaktır.”