Dünyadan antisemit manzaralar...

Yom Aşoa anma gününe yaklaştığımız bu günlerde Yahudi karşıtlığı dünyanın dört köşesinde hızla devam ediyor

Dünya
23 Nisan 2014 Çarşamba

Papa Francis’e antisemit siteden çirkin yakıştırma

Antisemit içeriğiyle tanınan Holywar internet sitesi Papa Francis’i elinde Davud’un Yıldızı’nın ortasında gamalı hacın yer aldığı bir İsrail bayrağı ile birlikte sakallı Ortodoks Yahudisi kıyafeti ile resmetti. Kuzey İtalya’da yaşanan olayda yedi kişi Papa Francis ve bazı devlet büyüklerine karşı dinsel ayrımcılık ve iftira atma suçlarından hüküm giydi. İnternet sitesinde hedef alınan kişilerin arasında üç kez başbakanlık yapmış Silvio Berlusconi, şu anki başbakan Matteo Renzi, Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi ve Oscar ödüllü aktör Roberto Benigni de bulunuyor.

Ottawa’daki antisemit duvar yazıları şaşırttı

Kanada’nın Sun News gazetesi haberine göre Pesah Bayramı’nın beşinci gününe denk gelen Şabat gününde Ottowa’nın merkezinde yer alan Chamberlain Köprüsü’nün alt geçidine antisemit içerikli grafitiler çizildi. Duvarda ‘Hail Hitler’ gibi yazıların yanında beyaz boyayla çizilmiş iki tane de gamalı haç vardı.

Polis, yapılan barbarlığın bir nefret suçu olarak soruşturulacağını söylerken belediye de duvar yazılarının temizlenmesi için harekete geçti.

Duvar yazısında Almanca ‘Heil’ yerine yanlış olarak ‘Hail’ yazılması akıllara bu işin çocuklar tarafından yapılmış olma olasılığını getirdi.

Köprünün yayalara ayrılan alt geçidi Ottowa sinagoglarına giden bir yol olduğu için, Pesah Bayramı’nın özel Şabat gününde sinagoglarına giden birçok Yahudi’nin de kullandığı bir yol olmasıyla dikkat çekiyor. 

İtalyan politikacıdan Primo Levi’nin Soykırım şiirine parodi

İtalyan Yahudi liderler, komedyen Beppe Grillo’nun ünlü yazar Primo Levi’ye ait  ‘If This is a Man’ şiiri ile dalga geçmesinin “iğrenç ve suç niteliği taşıyan bir saygısızlık” olduğunu belirtti 

Kısa süre önce politikaya atılan İtalyan komedyen Beppe Grillo, Primo Levi’nin Soykırım sırasındaki İtalyan hükümeti ve politik sistemini eleştiren şiiri ile dalga geçtiği için özür dilemeyi düşünmediğini belirtti.

İtalyan Yahudi Cemaatleri Birliği (UCEI) Başkanı Renzo Gattegna ise, Grillo’nun blogunda yer alan parodiyi ‘iğrençlik’ olarak nitelendirdi.

Düzen karşıtı Beş Yıldız Hareketi Başkanı da olan Grillo, Primo Levi’nin Auschwitz anılarını anlattığı kitabının önsözünde bulunan ‘If This is a Man’ adlı şiiri yorumlamıştı. ‘If This is a Country’ adını verdiği parodisinde Grillo, İtalya eski Başbakanı Silvio Berlusconi’den tüm İtalyan medyasına, İtalya Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano’dan hükümete pek çok İtalyan kişi ve kuruluşu ti’ye alıyor.

Grillo ayrıca internet sayfasında Auschwitz Ölüm Kampı’nın giriş kapısının üzerinde ‘P2 Macht Frei’ yazılı bir resmini de kullandı. UCEI Başkanı Gattegna, parodinin milyonlarca masum kurbanın anılarına karşı suç niteliği taşıyan bir saygısızlık olduğunu ve aslen tüm İtalya’ya hakaret ettiğini belirtti.

Gattegna, “Bu parodi günümüz dünyasında gittikçe artan genel memnuniyetsizliği ve en aşağılık antisemit duyguları teşvik eden, tek kelimeyle ayıp bir provokasyon,” dedi.

Jerusalem Post’ta yer alan habere göre özür dilemeyi reddeden Grillo, Gattegna’nın aptal, cahil, pek kafası çalışmayan ve topluma zararlı biri olduğunu düşündüğünü söyleyerek,  “Bu güçlü insanlara bulaştığınızda başta iş dünyasından olmak üzere karşınıza birçok lobi ortaya çıkar. Asıl bazı trajedilerin arkasına saklananlar onlardır,” diyerek sözlerine son verdi.