Yahudi derneği Holokost anma törenlerini boykot ediyor

Holokost’un 70. yılını anmaya hazırlanan Macaristan’da Yahudi derneği Mazsihisz, hükümetin Holokost’taki sorumluluğunu yok saydığı gerekçesiyle törenleri boykot ediyor

Dünya
23 Nisan 2014 Çarşamba

Macaristan Holokost’un 70.yılını anmaya hazırlanırken Macar Yahudi dernekleri anmayı boykot etmeye karar verdi. Derneklerin bu kararında Macaristan Hükümeti’nin İkinci Dünya Savaşı ve Holokost’taki sorumluluğunu unutturmaya çalıştığı eylemleri etkili oldu.

Başbakan Viktor Orban yönetimindeki Macaristan hükümeti 1944’te Macaristan’daki Yahudilerin ilk defa gettoya kapatılmalarının 70. yıl dönümü olan 23 Nisan’da ‘Holokost 2014’ adı altında Holokost anma etkinliği düzenliyor.

Etkinlik öncesinde Macaristan’ın faşist ‘OK’ ve Haç Örgütü militanları tarafından 1944-45 arası vurularak nehre atılan binlerce Yahudi’yi anmak için Tuna Nehri kenarında, Macar Cumhurbaşkanı Janos Ader ve Başbakan Yardımcısı Tibor Navracsics’in katılımıyla bir mum yakma töreni düzenledi.

Bunun yanı sıra hayatını kaybeden 600 bin Macar Yahudisi için de Budapeşte Holokost Müzesi’nde bir anma töreni yapıldı. Fakat anma törenlerine Macaristan’daki en önemli Yahudi derneklerinden Mazsihisz’in boykotu gölge düşürdü.

Geçtiğimiz sene Orban hükümetinin Budapeşte’de Nazi işgalinin tüm Macar kurbanları adına bir anıt dikmek istemesi Yahudi dernekleri tarafından Macaristan’ın Almanya’nın müttefiki olarak rolünü hafifletme ve unutturma amaçlı olarak yorumlanmıştı. Orban eleştiriler üzerine anıtla ilgili topluma danışmaya söz vermiş ancak yakın zamanda yapılan seçimlerden galip çıkması üzerine anıtın inşasına yeniden başlamıştı. Bu sebeple bir süredir Orban ve Yahudi dernekleri arasında gerginlik yaşanıyor.