ABD: “Filistin Yönetimi’nin feshi ilişkilerimizi zedeler”

Filistin lideri Abbas’ın, barış görüşmelerinin sonlanması halinde Filistin Yönetimi’ni feshedeceğini açıklaması üzerine ABD’den ilişkilerin zedelenebileceğine dair uyarı geldi

Dünya
23 Nisan 2014 Çarşamba

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, Filistin lideri Mahmud Abbas’ın pazartesi günü İsrail- Filistin barış görüşmelerinin sonlaması halinde Filistin Yönetimi’ni dağıtacağını açıklaması üzerine, “Bu tarz sert önlemler almak ciddi sonuçlar doğurur. Ayrıca ABD yönetimi ve Filistinliler arasındaki ilişkiler de tehlikeye girer,” açıklamasında bulundu.

Psaki, “Bugüne kadar ABD’nin de finansal desteğiyle Filistinli kuruluşların gelişmesi için ciddi çabalar sarf edildi. Bunu bozmanın sırası değil, Filistin Yönetimi’nin de bunu istediğini sanmıyoruz,” diyerek sözlerine devam etti.

 Abbas geçtiğimiz hafta Ramallah’ta Knesset üyeleriyle bir araya geldiği toplantıda İsrail’den Batı Şeria’nın sorumluluğunun kendisine bırakılmasını talep edeceğini belirtti.

Perşembe günü ABD Özel Temsilcisi Martin Indyk ile görüşen İsrailli müzakereciler de Filistin Başmüzakerecisi Saeb Erekat’ın Abbas’ın Filistin Yönetimi’ni dağıtmakla ilgili kararını onayladığını açıkladı. İsrailli üst düzey bir yetkili beş saatten fazla süren toplantıdan bir sonuç alınamadığını ve Erekat’ın her zamankinden farklı olarak bu seferki tehditlerinde oldukça ciddi ve katı olduğunu teyit etti.

Konuyla ilgili pazartesi günü yorumda bulunan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, “Filistinliler dün yönetimi dağıtmaktan bahsediyorlardı, bugün de Hamas’la bir araya gelmekten bahsediyorlar. Hangisini istediklerine karar vermeleri gerekiyor. Barış istediklerinde de bize haber versinler,” diye konuştu.

Abbas önümüzdeki cumartesi siyasi kararlar açısından Filistin’in en önemli ikinci kuruluşu olan Fetih Merkez Komitesi ile bir araya gelecek. İsrailli ve Filistinli yetkililer görüşmenin ana hatlarını barış müzakerelerinin uzatılıp uzatılmayacağı ve Filistin Yönetimi’nin geleceği ile ilgili olduğunu ayrıca Filistinlilerin tek taraflı hareket ederek BM kurumlarına yaptıkları başvuruların da masaya yatırılacağını kaydetti.

GÖRÜŞMELER PESAH BAYRAMI SONRASINA KALDI

ABD’nin uzatılması için her iki tarafa da baskı yaptığı barış müzakereleri mart ayının sonunda İsrail’in aralarında 14 İsrailli Arap’ın da bulunduğu dördüncü ve son grup 26 Filistinli mahkûmu serbest bırakma kararından vazgeçtiğini açıklaması üzerine durma noktasına gelmişti.

Temmuz ayında başlayan görüşmeler nezdinde varılan karara göre İsrail’in 1993 Oslo Anlaşması’ndan önce tutuklanan 104 Filistinli mahkûmu dört aşamada serbest bırakması gerekiyordu. Abbas görüşmelerin uzatılması için mahkûmların serbest bırakılmasını talep etmiş ve görüşmelerin uzatılması halinde ilk üç ay ciddi bir şekilde ‘sınırlar’ konusunun görüşülmesini istediğine dikkat çekerek kurulacak Filistin Devleti’nin 1967 Altı Gün Savaşı öncesi sınırlarına uygun olmasını istediğini şartını koşmuştu. Abbas bunlara ek olarak Batı Şeria ve Kudüs’ün doğusundaki yerleşim birimlerinin inşaatlarının tamamen durdurulmasını istemişti.

İsrail Radyosu’na göre İsrail bu taleplerin bir kısmını kabul etse de Başbakan Binyamin Netanyahu İsrailli Arap teröristleri güvenlik açısından serbest bırakmaya yanaşmıyor.

Mahkûmların serbest bırakılmasının gecikmesinin ardından Filistin Yönetimi 15 uluslararası kuruluşa üyelik başvurusunda bulunmuş, İsrail de buna karşılık yaklaşık 150 bin Filistinli memurun geçim kaynağı olan ve Filistinliler için her ay toplanan vergilerin ödenmeyeceğini açıklamıştı.

Barış müzakereleri dokuz aylık sürecin sonu olan 29 Nisan’da sona erecek. Indyk görüşmelerin Pesah Bayramı sonrasında devam edeceğini, bugüne kadar sürece tam destek veren ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin de görüşmelere hız vermek için önümüzdeki günlerde yeniden İsrail’e gidebileceğini açıkladı.

Psaki, “Kerry görüşmelere bir katkısı olacağını inandığı takdirde bölgeyi ziyaret edecek,” açıklamasını yaptıktan sonra, “Görüşmeleri uzatmak için hâlâ bir yol bulma çabasındayız. Umarım taraflar en kısa zamanda bir çözüm yolu bulur ve anlaşmaya varırlar,” diyerek sözlerini noktaladı.