Siyasi çalkantılar yaşayan Ukrayna’da Yahudiler hedef oldu

Ukrayna’da maskeli kişilerin dağıttığı, Yahudilerin kimliklerini ve taşınmazlarını kayıt altına almaları gerektiğinin yazılı olduğu bildiriler cemaatte korkuya neden olurken, olayın düzmece olduğu anlaşıldı.

Dünya
23 Nisan 2014 Çarşamba

HOLOKOST’U ANIMSATTI

Ukrayna’nın sıcak çatışmaların yaşandığı doğu şehri Donetsk’in Yahudi cemaati antisemit bir saldırı ile sarsıldı. Maskeli kişiler, sinagogdan çıkan Yahudilere, tehcir tehdidiyle kimliklerini ve taşınmazlarını kayıt etme çağrısı yapan el ilanları dağıttı. II. Dünya Savaşı dönemi uygulamalarını anımsatan ilanlarda Yahudilerin derhal ‘Donetsk Cumhuriyeti’ne kayıt olmaları aksi takdirde mülklerine el konularak sınır dışı edilecekleri yazılıydı.

DÜZMECE ÇIKTI

Ayrılıkçı Donetsk Cumhuriyeti’nin yönetimi ise ilanların kendileri tarafından basılmadığını açıkladı. Yönetimin başkanlığını yürüten Denis Pushilin, olayın kurmaca olduğunu belirterek, ilanların yeni yönetimin itibarını sarsmak isteyen Ukrayna hükümeti tarafından basıldığını iddia etti. 

 

Ukrayna Baş Hahamı: “Antisemit el ilanları siyasi düzmece”

Ukrayna’nın Donetsk şehrinin Baş Hahamı geçtiğimiz hafta dağıtılan Yahudilerin, kimliklerini ve eşyalarını bildirmeleri gerektiğini belirten antisemit el ilanları karşısında ilk bakışta şok olduğunu ancak şimdi olayın düzmece olduğuna inandığını açıkladı

Ukrayna’nın sıcak çatışmaların yaşandığı doğu şehri Donetsk’in 15 bin kişilik Yahudi cemaatinin hedef alındığı antisemit el ilanları ile ilgili olarak, cemaat Baş Hahamı Pinchas Vishedski olayın bir ‘siyasi makara’dan ibaret olduğunu belirtti. Vishedski en başta olay karşısında dehşete düştüklerini ancak sonradan olayın düzmece olduğu konusunda tatmin olduklarını ve bir an evvel soğumasını umduklarını sözlerine ekledi.

Geçen hafta kimliği belirlenemeyen maskeli kişiler, Pesah duasından çıkan Yahudi vatandaşlara, tehcir tehdidiyle kayıt olma çağrısı yapan el ilanları dağıtmıştı. Ukrayna Yahudilerini yıkıma uğratan Soykırım dönemini anımsatan ilanlarda, 50 dolarlık kayıt ücretini ödemek suretiyle derhal Yahudilerin ‘Donetsk Cumhuriyeti’ne kayıt olmaları, aksi takdirde mülklerine el konularak sınır dışı edilecekleri yazılıydı.

İlanların, üzerlerindeki damgalara bakıldığında Donetsk’teki yerel yönetim binasını ele geçiren ve kendilerini yeni yönetim olarak ilan eden ayrılıkçı Rusya yanlısı gruplarca basıldığı anlaşılıyordu. Ayrılıkçı ‘Donetsk Cumhuriyeti’ başkanlığını yürüten Denis Pushilin olayın kurmaca olduğunu, hareketinin itibarını sarsmak amacıyla Ukrayna hükümetince yapıldığını ileri sürdü. Kirli bir oyuna çekilmek istemediğini belirten Pushilin, Kiev ve Batı Ukrayna’nın tersine Rusça konuşulan doğu bölgelerinde antisemitizmin nadiren görüldüğünü ifade etti.

Yaşanan olay ABD hükümetinden kınama gelmesine sebep olmuş ve uluslararası medyada geniş şekilde yer bulmuştu.

Donetsk’te gerçekleşen olaydan beş gün sonra, Rusya’ya karşı ABD desteğini kaybetmek istemeyen Ukrayna Başbakanı Arseniy Yatsenyuk, Moskova’yı suçlayarak, olayın sorumlularını bulacaklarını açıkladı.

Obama bildirileri ‘tiksindirici’ buldu

ABD Başkanı Barack Obama’nın milli güvenlik danışmanı Susan Rice, Obama’nın Donetsk’de dağıtılan bildirilere yönelik ‘mide bulandıran, iğrenç’ tanımlamalarını kullandığını belirtti. Rice bu gibi el ilanlarının 21. yüzyıla yakışmadığının altını çizdi. 

Ukrayna’da sinagoga molotof kokteyli atıldı

Ukrayna’nın Nikolayev şehrinin en büyük sinagogu cumartesi günü saldırıya uğradı. Habad bağlantılı Shturem adlı internet sitesi erken saatte molotof kokteyli atılan sinagogun olay anında boş olduğunu ve saldırının güvenlik kameralarıyla tespit edildiğini belirtti. Saldırının görüntüleri ilerleyen saatlerde YouTube’a yüklendi. Kiev’in 250 km güneydoğusunda bulunan Zaporizha’daki Giymt Rosa Sinagogu da geçtiğimiz şubat ayında da saldırıya uğramıştı.