Bir 23 Nisan röportajı

23 Nisan’da koltuklarını çocuklara bırakma geleneğine Şalom Spor ekibi de uydu. Bu haftanın röportajını ekibin çocuk yazarı Niv Büyükabolafya gerçekleştirdi

Spor
23 Nisan 2014 Çarşamba

Küçük su balerini Cesi Kibar

Ülkemizde de pek az bilinen bu estetik sporu hakkında cemaatimizin minik üyelerinden Cesi Kibar ile eğlenceli bir sohbet gerçekleştirdik

Bu ne koltuk sevdası

23 Nisan Çocuk Bayramlarında geleneksel hale gelen cumhurbaşkanı, başbakan gibi devlet koltuklarına çocukların oturtulması uygulaması bu yıl sona erdi. Ancak ben bu uygulamanın devam etmesini isterim. Bu yıl Şalom’dan koltuk istemesem de yazımla gazetede benim gibi çocukların kaleminden röportajlara yer verebilirler diye düşündüm. Şalom Spor Ekibi’nden de onay çıkınca sevinçten hem havalara uçtum, hem de heyecandan her tarafımı korku sardı. Ne kadar zor bir işe kalktım.

Cesi Kibar ile annemin dediği kadarı ile bebeklik arkadaşıymışız. Ama biz birbirimizi hiç bebeklikten hatırlamıyoruz. Bu yıl Cesi’nin annesi Silvi onun okul kaydını bizim okula yapınca tesadüfen aynı şubeye de düşünce yıllar sonra hatırlamadığım arkadaşım en iyi sınıf arkadaşım oluverdi. Arada bir okula idari izinli olarak gelmeyip, gezilere yarışmalara katılması onu benim gözümde “ballı” yaptı. (Okul dilinde şanslı, okula gitmeyen demek) Onu ballı yapan neydi diye merak ettim. Antrenmanlarını yaptığı Anafen’e gidip hem merakımı yenmek, hem de sizlere su balesi hakkında bilgi vermek için onunla röportaj yaptım.

 Cesi, bize neden su balesi yaptığını söyler misin?  

İlgimi çekti.

 Ne zamandan beri su balesi yapıyorsun?

Yedi yaşından beri, üç buçuk yıl oldu

 Kaç tane madalyan var?

2011 yılından beri Senkronize Yüzme Federasyon Kupası ve Türkiye Şampiyonları yarışmalarına katılıyorum. Sanırım yedi tane. Bir de Sırbistan’da takım lideri olduğum için combo yaptığımız için beşli kupa aldım ama, takım halinde katıldığım yarışmalarda da kupalarım var. Senkronizasyonun dışında beş tane Senkronize Yüzme Yunus Sertifikam var.

 Combo ne demek? Bize açıklar mısın?

Combo, sporcu sayısı minimum 8 kişilik bir takım demek. İçlerinden bir kaçı aynı anda farklı hareketler yaparlar. Dört sporcu başka, dört sporcu başka hareket yapar. Ya da altı sporcu başka iki sporcu başka hareket de yapabilir. Takım yarışmalarında ise tüm sporcuların hepsi aynı hareketleri yapmak zorundadır.

 Şimdiye kadar kaç ülkeye yarışma amacı ile gittin?

Sadece Sırbistan’a ama, üç kere. Bütün madalyalarımı orada aldım. En son katıldığım yarışma da Sırbistan’daydı.

 Yakın zamanda hangi yarışmaya katılacaksın?

Türkiye Senkronize Yüzme Şampiyonası. Bu sene olabildiğince çok yarışmaya katılmak istiyorum.

 Bu yılın son haftasında bütün derslerden sınavın var. Aynı hafta da yarışmaya gidiyorsun. Bu sınavlara girmez isen sınıfta kalacaksın. 0 zaman ne yaparsın?

Antrenörümüz okul başladığında bizden bütün senenin sınav tarihlerini alıyor. Okulumuz ile görüşüyor. Federasyondan, Bakanlıktan izin kağıdını alıp okula teslim ediyoruz. Daha sonra da bize ek bir sınav günü veriliyor, o gün sınava giriyoruz.

 Haftada kaç gün antrenmanlara geliyorsun?

Haftada beş gün. Tabii ki okulun tatil olduğu günlerde de ayrıca antrenmanlara geliyorum.

 Günde kaç saat antrenman yapıyorsun?

Dört saat. İki saat karada ritmik jimnastik, esneklik ve iki saat suda su balesi antrenman yapıyoruz.

 Peki farz et ki okulun tatil ve o gün antrenman da yok. O gün neler yaparsın?

Genelde evde müzik dinler, antrenmanlardaki hareketleri tekrarlarım. Bazen hareketleri unuttuğum olur. Takım, combo veya düet ise hemen bir arkadaşımı arar bana mesaj ile hareketleri anlatmalarını isterim. Hatırladığım zaman da sevinirim.

 Düet nasıl oluyor onu da bize açıklar mısın?

Düette iki sporcu takım olarak yarışıyoruz. İkimiz de senkronize olarak bale yapıyoruz.

 Yarışmalara daha çok solo mu yoksa grup halinde mi katılıyorsun?

Solo, takım, combo ve düet olarak katılıyorum.

 Hangisi daha zor solo mu, yoksa grup mu?

Grup halinde daha zor çünkü herkesin aynı anda senkronize olarak yapması gereken hareketler var. Bana grup daha zor geliyor.

 Bale yapmayı bilmeyen biri veya hiç jimnastik yapmayan biri su balesi yapabilir mi?

Bilmiyorum, hiç düşünmedim.

 Su balesi yapan sporcuların sahip olmaları gereken genel bir fiziki şart var mı? 

Esasında yok ama, yapılan gösterinin güzel ve estetik görünmesi için sporcunun ince ve esnek olması bir gereklilik.

 Yarışmalarda çok süslü, pırıltılı mayolar giyiniyorsunuz. Bunları kim dizayn ediyor?

Genellikle takım başkanları ve öğretmenler.

 Bizler büyüyoruz. Hiç başına geldi mi, yarışma günü sana verdikleri mayo küçük geldi veya karıştı. Böyle durumlarda ne yaparsın?

Hiç böyle bir şey başımıza gelmedi ama bir anım var. Geçen sene Sırbistan’a yarışmaya katılmak için takıma ABD’den mayo siparişi verildi. Ödeme de yapıldı. Ancak nasıl oldu ise koli yolda kayboldu. Bizler de eski mayolarımızla yarışmak zorunda kaldık. Biraz moralimiz bozuldu. Hâlâ da mayolar bulunamadı.

 Yarışmalarda yaptırdığınız makyaj malzemeleri annelerimizin kullandığı makyaj malzemeleri ile aynı mı?

Hayır. Bu suda akmayan farklı malzemeler.

 İyi bir su balerini olmak için neler tavsiye edersin?

Antrenmanları aksatmadan katılmak ve elinden geldiğince disiplinli çalışmak.

 Büyüyünce ne olmak istersin?

Su balerini (kahkahalarla gülüyoruz).

 Son olarak söylemek istediğin bir şeyler var mı?

Ömrümün sonuna kadar bu sporu bırakmayıp gerekirse öğretmen ya da takım başkanı olmak istiyorum.

 Bana yarışmada sunacağın figürlerin bir kısmını gösterir misin?

Elbette gel. Bizi izle.

Hep birlikte havuza geçtik. Cesi arkadaşları ile havuza daldı. Birkaç kulaç attı. Bu onların ısınma hareketleri imiş. Sonra bana arkadaşları ile küçük bir gösteri yaptılar. Seçtikleri müzik de oldukça tanıdık Hava Nagila

Cesi’nin hem okulunda başarılı bir öğrenci olmasını hem de sporun bu dalında daha pek çok madalya ve kupaları kucaklamasını diliyoruz.