Macaristan cemaatinden tepki istifası

Macaristan Yahudi Cemaati Başkanı Gusztav Zoltai, Macar hükümetinin II. Dünya Savaşı’nın bitiminin 70. yıldönümünü etkinliklerindeki tutumunu protesto etmek amacıyla istifa etti

Dünya
17 Nisan 2014 Perşembe

Macaristan Yahudi Cemaati Başkanı Gusztav Zoltai, Macar hükümetinin Nazi işgalini anma törenini protesto etmek için görevinden istifa etti.

70 yaşlarındaki lider 1990’un başlarından beri cemaatin başkanlığını yürütüyordu. Yahudi cemaati, hükümeti Macaristan’ın Soykırım döneminde suç ortaklığını örtbas edecek planları hayata geçirmekle suçluyor.

Macaristan Başbakanı Viktor Orban liderliğindeki hükümet 70 yıl önce Macaristan’ın Almanya tarafından işgalini bir kartalın saldırdığı melek heykelinin açılışını yaparak anacağını duyurdu. Bu heykelle ülkede 586 bin Yahudi’nin öldürüldüğü Holokost’ta Nazi yanlısı Macar hükümetinin hiç suçu yokmuşçasına bir görüntü sergileniyor.

Macar hükümetinin defalarca Yahudi cemaatinin protestolarını görmezden gelmesi cemaati hükümetin organize ettiği Holokost ve Nazi işgali anma törenlerine katılmamaya itti. Hükümet görevlileri geçen hafta bir ay sürecek heykelin inşaatına başladı. Cemaatin ileri gelen yöneticilerinden Andras Heisler, Zoltai ve tüm Holokost kurtulanlarının gündemdeki bu gelişmelerden rahatsızlık duyduklarını belirtti.