Ev kadının engelli çocuğu için geliştirdiği alet dünyaca meşhur oldu

İsrail, Küdüs’te yaşayan bir anne beynindeki bir problemden dolayı (cerebral palsy) yürüyemeyen 2 yaşındaki çocuğunun birine bağlı şekilde yürümesini sağlayan bir yürüteç geliştirdi.

Dünya
16 Nisan 2014 Çarşamba

Debby Einatan, oğlunun yürümediğini fark edince derhal doktora başvurmuş, ancak genç kadının öğrendiği tıbbi gerçek onu şoke etmiş; 2 yaşındaki Rotem beynindeki bir hasardan dolayı bacaklarının varlığından bile habersizmiş. 

İlk şoku atlatan genç anne daha sonra aylarca çocuğuna iki elinden tutarak yürüme egzersizleri yaptırmaya başlamış.

Ancak bu egzersizin  hem anneye hem çocuğa verdiği fiziksel yorgunluğu fark eden kadın yeni bir yürüteç tasarlamaya başlamış.

Uzun uğraşlardan sonra prototipini üreten ve çocuğunda başarılı bir şekilde deneyen anne daha sonra  rehabilitasyon  aletleri konusunda  uzman Kuzey İrlandalı Lecky firmasına giderek icadının daha da geliştirilmesini istemiş.

İlk tasarımı son derece yaratıcı bulan Lecky yetkilileri, mühendis, terapist ve doktorlardan oluşan bir ekibi tam iki yıl çalıştırarak genç kadının icadını mühendislik açısından kusursuz bir hale getirmişler.

Yakında 500 dolara satılacak alet, tekerlekli sandalyeye mahkum çocuk hastaların ebeveynlerine bağlı olarak yürümesini hatta top oynamasını bile sağlıyor. Aletin en büyük özelliği hem çocuğun hem de ebeveynin ellerini serbest bırakarak her tür fiziksel aktiviteye kolaylık getirmesi.

Hem özel tasarlanan ayakkabılar hem de bacak bölgesinden engelli çocuk ile ebeveyni arasında bağlantı sağlayan alet  sayesinde birçok engelli çocuğun fiziksel ve psikolojik rehabilitasyonu mümkün olacak.