Yahudi Müzesi´nde II. Dünya Savaşı öncesi hayat sergileniyor

Polonya Yahudileri Tarihi Müzesi´nde açılan sergi, Yahudilerin Polonya´daki yaşamı nasıl etkilediklerini ve katkıda bulunduklarını gözler önüne seriyor

Dünya
9 Nisan 2014 Çarşamba

Cuma günü Varşova'daki Polonya Yahudileri Tarihi Müzesi'nde açılan sergide, II. Dünya Savaşı öncesi hayatın atmosferini yansıtan günlük eşyalar, eski videolar ve müzik kayıtları yer alıyor. Lehçe ve Yidişçe Varşova anlamına gelen ‘Warszawa, Warsze’ adı verilen sergi, 30 Haziran'a dek ziyaret edilebilecek.

Sergi, yazarlar, sanatçılar, aile hayatı ve günlük yaşam bölümleriyle Yahudilerin şehirde birbirleriyle olan iletişimlerini ve birbirlerine ilham vererek şehri nasıl zenginleştirdiklerini göstermeyi hedefliyor. Müze Müdürü Katarzyna Nowakowska-Sito düzenlediği basın toplantısında, iki kültürün birbirleriyle iç içe geçtiği Varşova'yı tanıtmak istediklerini dile getirdi.

Nowakowska-Sito Soykırım'a kadar Varşova'nın dünyada New York'tan sonra en çok Yahudi yaşayan ikinci şehir olduğunu ve 1,5 milyon nüfuslu şehirde her üç kişiden birinin Yahudi olduğu bilgisini paylaştı.

Etkileyici ve modern bir binada, teknolojinin tüm nimetlerinden faydalanarak görsel açıdan zenginleştirilen sergi, tüm Yahudi diasporasını etkilemiş olan bin yıllık Polonya Yahudi kültürü ve yaşamını gözler önüne seriyor.

Soykırım öncesi  yaklaşık 3,5 milyon Yahudi’nin yaşadığı  Polonya'da günümüzde yaklaşık yirmi bin Yahudi yaşıyor.