Anelka ‘quenelle’ konusunda Başbakan´ın eşini suçluyor

Yaptığı quenelle hareketi sonucu West Bromwich’ten kovulan ünlü futbolcu Anelka, konuyla ilgili olarak Fransa’nın yeni Başbakanı Valls’in Yahudi eşinin baskısı olduğunu iddia etti

Dünya
9 Nisan 2014 Çarşamba

Ünlü futbol yıldızı Nicholas Anelka, Fransa’nın yeni Başbakanı Manuel Valls'in ‘quenelle’ hareketi hakkında muhalif görüşlere sahip olmasını Yahudi eşinin baskısından kaynaklandığını ileri sürdü. Anelka Metronews gazetesi ile yaptığı röportajda, "Başbakan herhalde quenelle konusunda eşinin baskısı altında," yorumunu yaptı.  Ünlü futbolcu, "Umarım, Dieudonné ile mücadele konusunda gösterdiği çabayı, ülkenin diğer problemlerini çözmekte de gösterir," diyerek quenelle hareketini keşfeden antisemit Fransız komedyen arkadaşı Dieudonné M'bala M'bala’ya atıfta bulundu. Dieudonné Fransa'da antisemitizm içerikli nefret suçundan bugüne kadar sekiz kez ceza aldı. Anelka, bu hareket yüzünden İngiltere Premier Ligi'nden aralık ayında beş maç ceza almış ancak özür dilemeyi reddetmesi üzerine mart ayında West Bromwich’ten kovulmuştu.

Yahudi virtüöz Anne Gravion ile evli olan Valls, ocak ayında henüz İçişleri Bakanı iken bir basın toplantısında ‘quenelle’in antisemit bir hareket olduğunu ve bu hareketi yapmanın nefret suçu kapsamına girdiğini dile getirmişti. Anelka röportajda ırkçı ve antisemit olduğunu kabul etmezken, hareketin kaba olduğunu fakat bir sinagogun içinde olmadığı sürece ırkçı sayılamayacağını savundu.