Antisemitizmde şaşırtan tablo

ADL, Amerika’nın 2013 antisemitizm raporunu açıkladı. Rapora göre, ülkedeki antisemit olaylarının sayısı, 1979 yılından beri en düşük seviyesinde

Dünya
9 Nisan 2014 Çarşamba

YÜZDE 19 AZALDI

İftira ve İnkârla Mücadele Birliği ADL antisemitizmle ilgili yıllık raporunun sonuçlarını açıkladı. Açıklanan sonuçlara göre antisemit olaylar 2013 yılında yüzde 19 azaldı. Ancak şiddet içerikli fiziksel saldırılarda kayda değer bir yükseliş yaşandı.

BELLİ BÖLGELERDE HALA YÜKSEK

Raporun çarpıcı diğer bir bulgusu ise antisemit olayların coğrafi dağılımı oldu. ABD çapında genel olarak bir düşüş söz konusu iken, Yahudilerin daha yoğun olarak yaşadığı New York, California, New Jersey, Florida gibi yerlerde antisemit olayların arttığı görüldü.

ADL, 41 eyalette toplam olay sayısının 751 olduğunu ve bunun anketin ilk yapıldığı sene olan 1979’dan beri kaydedilen en düşük rakam olduğuna dikkat çekti. Son on yılda grafik hep aşağı yönlü oldu.

Çalışma, ADL’in 27 merkezi ve emniyet güçlerine rapor edilen Yahudilere ve Yahudilere ait mülk ve kurumlara yönelik saldırı, vandalizm ve taciz olaylarını baz alıyor. Çalışma, antisemit olayların düşüşünü, küresel çapta İsrail karşıtı faaliyet yoğunluğunda göreceli olarak sakin bir sene geçirilmesine bağladı. ADL Başkanı Abraham Foxman, “Antisemitizmin son on yılda gerilemesi toplum içinde tamamen kabul görmeye ne kadar yakınlaştığımızın ve ülkemizin bağnazlık ve nefretle mücadelede ne kadar ilerleme kaydettiğinin göstergesidir,” diyerek memnuniyetini dile getirdi.

Antisemit olayların toplamında bir düşüşe işaret edilse de, şiddet içeren saldırılarda ‘önemli bir artış’ kaydedildi. 2012’de 17 olan sayı 2013’de 31’e çıktı. Connecticut, Michigan, Ohio ve Teksas eyaletleri ile özellikle Yahudilerin en yoğun yaşadığı New York, California, New Jersey, Florida, Massachusetts ve Pennsylvania eyaletlerinde ülke çapındaki düşüşün aksine antisemit olaylarda artış gözlemlendi.