Eski Filistinli mahkum şimdi insanlık öğretiyor

21 sene hapis yatan Esmat Mansour adlı Filistinli eski terörist şimdi Batı Şeria’da bir Filistin lisesinde İbranice öğretmenliği yapıyor.

Dünya
7 Nisan 2014 Pazartesi

1993 yılında üç genci, bir İsrailliyi bıçaklayarak öldürmeye  azmettirmekten mahkum olan Mansour, 2013’ün ağustos ayında serbest bırakıldı.

 

İsrail ile Filistin Özerk Yönetimi arasında yapılan ilk mahkum serbest bırakma anlaşması ile serbest kalan İbranice öğretmeni, iki toplum arasında barış olması için önce gençlerin birbirlerinin dillerini anlaması gerektiğine inanıyor.

 

Mansour, Filistinli liselilere sadece İbranice öğretmek ile kalmıyor, aynı zamanda onların gelecekte  İsraillilerle konuşarak insanca bir ilişki kurmaları için gereken temelleri atıyor.

Mansour, yeni atandığı sınıfına geldiğinde ilk olarak öğrencilerine şu soruyu soruyor: Kim İbranice öğrenmek istiyor, kim istemiyor?

Çoğu kez İbranice öğrenmek isteyenler azınlığı oluştursa da Mansour, iki farklı görüşe sahip öğrencileri birbirleri ile savundukları tezler konusunda tartıştırarak gerçeği bulmalarını sağlıyor. 

Daha 16 yaşında iken üç arkadaşını 30 yaşındaki Haim Mizrahi adlı bir İsrailliyi öldürmeye ikna eden eski mahkumun İsrail-Filistin problemine çözümü ise şöyle: “Hayatta en önemli şey insan hayatına önem vermek ve ötekine tolerans göstermek. Biz söz konusu suçları işlediğimizde çok genç ve ırkçı idik...bugünün sorunları şiddet dolu geçmişimizden kaynaklanıyor.”

Mansour, 16 yaşında girdiği hapishaneden 37 yaşında çıktığında İbraniceyi öğretmenlik yapacak kadar ilerletti. 

Ancak ölümüne neden olduğu Haim Mizrahi’nin ailesi onu halen affetmiş değil. 

Ölen İsrailli Haim’in erkek kardeşi  İtzik, Yedioth Aharonot gazetesine yaptığı açıklamada eski mahkumların serbest kalarak kendilerine yeni bir hayat kurduklarını ancak ölen kardeşinin asla geri gelmeyeceğini söylüyor. 

Haim Mizrahi iki Filistinli genç tarafından bıçaklanarak öldürüldüğünde karısı hamile idi. Merhum İsraillinin kızı şimdi 20 yaşında bir genç...