Tiroid ameliyatlarında yeni dönem: Da Vinci ROBOTİK TİROİDEKTOMİ

İlk kez Güney Kore’de Prof. Woong Youn Chung tarafından geliştirilen yeni bir cerrahi yöntem sayesinde tiroidin iyi ve kötü huylu hastalıkları hastaya herhangi bir ekstra yük yüklemeden tedavi edilebiliyor. Kulak, Burun, Boğaz & Baş ve Boyun Cerrahı Op. Dr. Erkan Aktan Türkiye’de de uygulanmaya başlayan bu yeni yöntem ile ilgili sorularımızı yanıtladı

Sağlık
2 Nisan 2014 Çarşamba

Ceni Roso

Her tiroid hastasına bu cerrahi yapılabilir mi?

Bu cerrahinin yapılabilmesi için vücut kitle endeksinin (BMİ) 30’un altında olması, yani hastanın aşırı kilolu olmaması gereklidir. Ayrıca hastanın daha önce herhangi bir omuz operasyonu geçirmemiş olması ve yine kanser gibi nedenlerle boyun ışınlaması almamış olması gereklidir.

Bu yeni cerrahi yöntemin hastaya sağladığı avantajlar nelerdir?

Öncelikle muhteşem bir kozmetik sonuç elde ediliyor; boyunda hiç kesi izi olmuyor.

Bazı hastalarda genetik olarak nedbe dokusunun çok kötü olması daha sonra boyunda ciddi kötü görüntüye yol açar. Robotik cerrahi bu hastalarda çok ciddi bir fayda sağlar. Aksi takdirde hastanın konuşması esnasında özellikle cilt altı yağ dokusu az olan hastalarda ameliyat sahasındaki yapışıklıklardan dolayı yukarı aşağı hareket eden bir cilt ile karşılaşılacaktır.

Tiroid ameliyatlarında rastlanılan ses kısıklığı açısından bu yöntemin sağladığı bir avantaj var mıdır?

Açık tiroid ameliyatlarından sonra hastaların bazılarında ameliyat esnasında ses tellerini hareket ettiren sinirin bulunup korunamaması sonucu kısmi ya da tam ses teli felçleri görülebiliyor. Hâlbuki robotik cerrahide ses telini hareket ettiren sinir bulunup tiroid bezinden ayrılarak operasyon tamamlandığı için bu olasılık çok daha azdır. Ses telini hareket ettiren sinirin yaralanma ihtimalinin üç boyutlu ve büyütmeli görüntü sayesinde daha da düşük olması bu cerrahinin önemli bir avantajını oluşturuyor.

Hastaların bazılarında ameliyat sonrası kasılmalardan söz edilir. Robotik cerrahi de bu rahatsızlık yaşanır mı?

Paratiroid bezinin istenmeden çıkarılması sonucu oluşacak kalsiyum metabolizma bozukluğu ihtimalinin robotik cerrahi de çok az olması nedeniyle ebe eli şeklinde görülen kalsiyum eksikliğine bağlı kasılmalar neredeyse hiç görülmez. Bu paratiroid bezin direkt görülerek korunması sayesinde olmaktadır.

Bazı hastalar boyun önünde uyuşukluktan, hatta bazıları kesinin olduğu yerde sertlikten şikâyet ederler. Robotik cerrahide nasıldır?

Boyun önünde herhangibir kesi yapılmadığı için boyunda uyuşukluk, sertlik, boyun hareketlerinde anormallik görülmez. Ayrıca boyun adaleleri kesilmediği için de ameliyat sonrası boyun ağrısı yok denecek kadar azdır.

Da Vinci Robotik Sistemin cerraha sağladığı üstünlükler nelerdir?

- Hedef bölge anatomisinin en iyi şekilde ortaya konulması ve üst düzey görüntü ile cerrahi bölgeye hâkimiyetin artması,

- Daha hassas yapılan ameliyat sayesinde paratiroid bezin ve ses telini hareket ettiren sinirin korunması,

- Hızlı öğrenme süresi sayesinde giderek azalan ameliyat süresi. Klasik endoskopik yönteme karşılaştırıldığında daha kolay hareket kabiliyeti.

- Robotik koltuk altından girilerek yapılan cerrahi genel anestezi altında yapılmakta olup buradaki 5 cm’lik bir kesiden her şey gerçekleştirilmektedir.

 

Op. Dr. Erkan Aktan

• 2012 – 13 yılında Paris Saint Germain Üniversitesi’nde üç kez eğitim alarak gerekli robotik konsol sertifikasyonları tamamladı.

• 2013 yılında 24-31 Mayıs tarihleri arasında İtalya’da baş, boyun diseksiyon kursunu tamamladı.

• 2013 yılının temmuz ayında Paris Amerikan Hastanesi’nde gerçekleştirilen Masterclass Robotic Tiroid Surgery Sempozyumu’na katıldı.

• 10-25 Ağustos 2013 tarihleri arasında Güney Kore Yonsei Üniversitesi’nde Prof Chung ve ekibi ile açık ve robotik transaxiller (koltuk altında girilerek) tiroidektomi operasyonlarına katıldı.