ABD’de güvenlik açığı

Alman Spiegel dergisi ABD Ulusal Güvenlik Ajansı’ndan (NSA) Edward Snowden’in sızdırdığı belgelere dayanarak, 2009 yılında 122 devlet ve hükümet başkanı hakkında bilgi toplandığını belirtti.

İzzet BONOFİYEL Diğer
2 Nisan 2014 Çarşamba

Bu listede devlet ve hükümet başkanlarının isimleri alfabetik olarak sıralanıyor. İlk sırada eski Malezya Başbakanı Abdullah Bedevi bulunuyor. Örnek olarak 11 ismin açıklandığı listede Peru eski devlet başkanı,  Belarus devlet başkanı, Kolombiya eski devlet başkanı, Almanya Başbakanı Merkel, Suriye Devlet Başkanı Esad gibi isimler yer alıyor. Bu bilgiler basına ilk sızdırıldığında Almanya ABD’ye “karşılıklı casusluğu yasaklayan” bir anlaşma imzalamayı önermişti. Ancak ABD’den şimdiye kadar olumlu bir cevap gelmedi.

Haftanın sayıları

1 trilyon : Bir araştırmaya göre insan burnunun algıladığı koku sayısı

636.000 lt :  Galveston Körfezi’nde gerçekleşen kazada denize boşalan yağ miktarı

529 kişi: Mısır’da 24 Mart’ta bir polis memurunu öldürdükleri için ölüme mahkûm edilen Müslüman Kardeş destekçilerinin sayısı

 

Almanya’dan çifte vatandaşlık müjdesi

Almanya Başbakanı Merkel’in koalisyon hükümeti çifte vatandaşlık için gerekli koşullar konusunda fikir birliğine vardı. Çifte vatandaşlık hakkına sahip olmak için 21 yaşını doldurmuş ve Almanya’da doğmuş olmak veya 8 yıl Almanya’da yaşamak ya da 6 yıl Almanya’da bir okulda eğitim almış olması koşulu getirildi. Almanya’da bir meslek eğitimi diploması sunmak da yeterli sayılacak. Adalet Bakanı Maas, bu yeni düzenlemenin modern vatandaşlık hakkı yönünde önemli bir adım olduğunu belirtti. Yasa tasarısının pratik olduğu ve işe yarayacağı düşünülüyor.

 

En uzun süre mahkûm olan insan

Iwao Hakamada 1968 yılında idama mahkûm edilmişti. Daha sonra 46 yıl cezaevinde kaldı. DNA testi sonucunda yeniden yargılanması kararlaştırıldı ve 46 yıl sonra cezaevinden tahliye edildi. Hakamada eski bir profesyonel boksördü. 1966 yılında çalıştığı firmanın patronu ve ailesini öldürmekle suçlanmış ve iki yıl sonra da idam cezasına çarptırılmıştı.

 

Louvre Müzesi’nde koyunlar

Fransa’nın başkenti Paris’teki Louvre Müzesi ilginç bir protestoya mekân oldu. Fransız çiftçiler Avrupa Birliği’nin ortak tarım politikasını protesto etmek için müzeye koyunlarla girdiler. Müze görevlileri çiftçilerin önderliğinde müzenin ana kapısına getirilen koyunların girişine engel olamadı. Çiftçiler yeni politika ile tarımda sanayileşmenin artacağını ve işsizlik oranlarının yükseleceğini düşünüyorlar.  Çiftçiler Konfederasyonu sözcüsü “biz müzelik olmak istemiyoruz, bizim yerimiz kırsal bölge, sanayileşmek yerine kırsal bölgeyi canlandırıp, istihdam yaratabiliriz” dedi.

 

Ukrayna’da cumhurbaşkanlığı seçimleri

Ukrayna İnternet Partisi lideri Dmirty Golubov yaptığı açıklamada Başkan Yardımcısı Darth Vader’in ezici bir galibiyet kazandığını belirtti. Ukrayna Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde kendi partilerinin adayı olacağını söyledi. 29 Mart’ta yapılacak kongrede parti adayını resmi olarak açıklayacak. Darth Vader ülkeyi cumhuriyetten imparatorluğa çevirmeyi düşünebileceğini açıkladı.

ÇIKAN

Japonya nükleer başlıklı silahları ABD’ye teslim ederek iyi niyetini gösterdi. 

İNEN

Taliban 5 Nisan’da gerçekleştirilen seçimlerde Kabul’deki Serena Hotel’de dokuz kişiyi öldürerek kötü niyetini gösterdi.

Haftanın Sözü

“ABD mesleki ve teknik becerileri arttırmak için yüksek öğrenim kurallarını yeniden tanımlamalıdır. Teknoloji bir araçtır. Öğretmen değil” Hillary Clinton - Dallas’ta katıldığı bir konferansından

 Haftanın Karikatürü