H&M üzerinde Davud’un Yıldızı bulunan t-shirtleri geri çekti

Hazır giyim piyasanın devlerinden H&M, Davud’un Yıldızı motifli t-shirt nedeniyle özür dileyerek t-shirt’ün üretimini durdurma kararı aldı

Dünya
2 Nisan 2014 Çarşamba

Ünlü hazır giyim mağazası zincirlerinden H&M aldıkları şikâyetlerden sonra Davud’un Yıldızı motifinin ortasında kurukafa çizimi bulunan t-shirtleri piyasadan geri çekme kararı aldı. Üzerindeki desen nedeniyle aşırı tepki alan firma yaşanan olumsuzluğa kayıtsız kalmayarak t-shirt’ün üretimini durdurdu ve aldıkları siparişleri de iptal etti.

Firmanın sözcüsü, “Lütfen özürlerimizi kabul edin, amacımız kimseyi incitmek değildi. Aldığımız tepkiler üzerine t-shirtleri piyasadan hemen geri çekme kararı aldık,” şeklinde konuştu. Antisemitizm denetleme kuruluşu Community Security Trust’ın Başkanı Mark Gardner, markanın tasarımcısının amacının hiç bir Yahudi’yi incitmek olmadığını belirterek konuşmasına şöyle devam etti: “Ancak moda akımları farklı alanlara çekilebilir. Bu tasarımı sokakta giyen biri antisemit olarak algılanabilir. O nedenle çok dikkatli olunması gerekiyor.” Yahudi insan hakları kuruluşlarından Simon Wiesenthal Merkezi’nin hahamı Abraham Cooper böylesi hakaret dolu bir tasarımın pazarlanmasını hayretle karşıladığını söyleyerek tepkisini dile getirdi.