Treblinka’da gaz odalarına ait seramikler bulundu

Treblinka’da bulunan Davud’un Yıldızı baskılı seramikler Holokost kurtulanlarının ifadelerini doğruladı

Dünya
2 Nisan 2014 Çarşamba

Geçtiğimiz hafta arkeolojik kazı ekipleri tarafından Treblinka-2 alanında Davud’un Yıldızı baskılı seramikler bulundu. Bulunan seramikler kamptaki gaz odalarının varlığını kanıtlıyor.

Polonyalı yetkililerden ve Yahudi dini liderlerden kazı çalışmaları için izin alan ilk ekip olan adli tıp arkeoloğu Caroline Sturdy Colls’un ekibi çalışmalar sırasında üzerinde Davud’un Yıldızı bulunan farklı renklerde neredeyse hiç bozulmamış dört seramik parçası buldu. Seramikler kurbanların gerçekten yıkanmaya girdiklerine inanmaları için aldatma amaçlı kullanılıyordu.

Rus ordusundan kaçan Naziler tarafından 1944 yılında tamamen tahrip edilen kampla ilgili tüm bilgiler Holokost kurtulanlarının, Nazi itirafçılarının ifadelerine ve bir avuç belgeye dayanıyordu.

 Strudy Colls ve ekibi Treblinka- 1 alanında da çeşitli insan kemiklerine ulaştı ve bu ipucu onları daha önceden bilinmeyen devasa toplu mezarların keşfine yönlendirdi. Ortaya çıkan son bilgiler Treblinka-1’in sadece çalışma kampından ibaret olmadığı sonucunu ortaya koydu. Colls yaptığı açıklamada Holokost kurtulanlarının hayatlarını kaybetmelerinden dolayı Treblinka’da olanların onlarla birlikte yok olacağını, bu nedenle arkeolojinin günümüzde çok daha fazla değer kazandığını belirtti.