Suriye kimyasal silahların yarısını ülkeden çıkardı

Uluslararası gözlemciler, Suriye’nin sahip olduğu kimyasal silahların yarısının ülke dışına çıkarıldığını açıkladı

Dünya
2 Nisan 2014 Çarşamba

Uluslararası kimyasal silah gözlemcileri Suriye’nin elinde bulunan sinir gazı ve benzeri kimyasal silahların yarısından fazlasının imha edilmek üzere gemiyle yurtdışına gönderildiğini, kalan miktarın da nisan sonuna dek ülkeden çıkarılacağını duyurdu.

Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü (The Organization for the Prohibition of Chemical Weapons - OPWC ), geçtiğimiz hafta BM’ye sunduğu raporda, Suriye’den taşınan ve imha edilen kimyasal madde miktarının yüzde 53.6’lık bir orana ulaştığını belirtti.

Rapor, 27 Nisan’a dek kendisine süre tanınan Suriye’nin elinde kalan tüm kimyasal maddeleri -savaş sebebiyle ulaşılamayan bölgelerde bulunanlar haricinde- 13 Nisan’a kadar ülkeden çıkartmaya söz verdiğini belirtiyor.

Şam yakınlarında, geçtiğimiz sene ağustos ayında binlerce kişinin ölümüne sebep olan kimyasal saldırıyla sarsılan uluslararası toplum, Suriye’nin sahip olduğu 1300 tonluk kimyasal madde stokunun 30 Haziran’a dek taşınmasını ve imha edilmesini amaçlıyor.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon, OPWC tarafından hazırlanan raporun giriş mektubunda, BM Güvenlik Konseyi’ne seslenerek, geçtiğimiz ay Suriye’nin Lazkiye limanında meydana gelen roketli saldırıların kimyasal madde transferine yönelik operasyonları durdurmayacağının altını çizdi.

Hardal gazı ve sinir gazı üretiminde kullanılan zehirli ham maddeler Lazkiye limanından Danimarka ve Norveç bandıralı yük gemilerine yüklendikten sonra İtalya’nın Gioia Tauro limanında da Amerikan gemisi MV Cape Ray’e naklediliyor.

140 binden fazla kişinin hayatını kaybettiği ve savaş öncesi nüfusun dörtte üçünün (yaklaşık 23 milyon kişi) evinden olmasına yol açan Suriye’deki iç savaş dördüncü  yılına girerken tüm bölgeyi etkisi altına alan bir insanlık dramı olmaya devam ediyor.