Barış görüşmelerinde kritik saatler

Filistinli yetkililer, ABD Dışişleri Bakanı Kerry’nin Filistinli mahkûmların serbest bırakılmasını sağlamadığı takdirde barış görüşmelerinden çekileceklerini ve BM aracılığıyla uluslararası tanınma talebinde bulunacaklarını açıkladı

Dünya
2 Nisan 2014 Çarşamba

Filistinli yetkililer, pazartesi akşamı sürpriz bir şekilde İsrail’e giderek Başbakan Binyamin Netanyahu ile görüşen ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’e ültimatom vererek, Filistinli mahkûmların serbest bırakılması sorununu çözmesini istedi. Aksi takdirde yetkililer BM aracılığıyla uluslararası tanınma kampanyası başlatacaklarını açıkladı.

Filistinli milletvekili Mustafa Barghouti, Kerry’nin Netanyahu ile bir araya gelmesinden sonra Ramallah’ta acil olarak gerçekleştirilen üst düzey toplantı sonrası AFP haber ajansına şu açıklamalarda bulundu: “Eğer Kerry’den mahkûmların serbest bırakılmasıyla ilgili olumlu bir haber gelmezse, BM’ye üyelik için yarın görüşmelere başlayacağız.”

Kerry’nin desteğiyle temmuz ayından başlayan görüşmeler, İsrail’in taslak anlaşmada yer almasına rağmen son grup 26 Filistinli mahkûmu serbest bırakmaması üzerine durma noktasına geldi.

Ramallah’taki toplantıya katılan üst düzey bir yetkili, “İsrail hükümeti anlaşmayı bozdu. Aldıkları kararın sonuçlarına katlanmak zorundalar. Mahkûmların serbest bırakılmasıyla görüşmelerin uzatılması arasında hiçbir bağlantı yok,” dedi.

Kerry’nin ülkeden ayrılmasının ardından görüşmelerle ilgili bilgi veren İsrailli üst düzey bir yetkili henüz hiçbir şeyin netlik kazanmadığını ancak uzlaşmaya yakın olduklarını belirtti. 

FİLİSTİNLİLERİN CEVABINI BEKLEDİKLERİNİ KAYDEDEN YETKİLİ ÖNERİLEN TEKLİFİN MADDELERİNİ ŞÖYLE SIRALADI:

1  Filistinliler, BM’ye başvurmaksızın barış görüşmelerinin 2015 yılına kadar uzatılmasını kabul edecek,

2  ABD’de tutuklu bulunan İsrailli ajan Jonathan Pollard Pesah bayramından önce serbest bırakılacak,

3 İsrail, 14 İsrailli Arap’ın da dahil olduğu dördüncü ve son grup Filistinli mahkumu serbest bırakacak,

4 İsrail kendi seçtiği ve tutukluluk süresi tamamlanmak üzere olan 400 mahkumu daha serbest bırakacak,

5 İsrail, Kudüs’ün doğusu hariç geri kalan yerleşimlerdeki inşaatları durduracak

John Kerry, salı sabahı İsrail Başbakanı Netanyahu ve Filistin Başmüzakerecisi Saeb Erekat ile ayrı ayrı bir araya geldi. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, NATO toplantısı için Brüksel’e giden Kerry’nin görüşmelere devam etmek için yakın tarihte bölgeye geri döneceğini açıkladı.