En uzun gece

30 Mart’ta sandık başına giden Türkiye, en uzun gecelerinden birini yaşadı. Birçok merkezde itirazlar nedeniyle oy sayımı uzarken, adayların başa baş gittiği yerlerde sonuçların netleşmesi sabahın ilk saatlerine kadar sürdü

Toplum
2 Nisan 2014 Çarşamba

REKOR KATILIM, REKOR İTİRAZ

Pazar günü yaklaşık 42 milyon 220 bin vatandaşın oy kullandığı seçimlere katılım oranı yüzde 89 olarak açıklandı. Bu katılım, son yirmi yılın en yüksek oranı olarak nitelendirildi. Birçok merkezde ise sonuçlara itirazlar oldu. Resmi olmayan sonuçlarının açıklanmasının ardından bazı yerlerde yapılan itirazlar üzerine oyların yeniden sayılacağı belirtildi.  Ankara, Adana, Yalova, Antalya gibi bazı merkezlerde yapılan itirazların sonuçları değiştirebileceği düşünülüyor.

 

ÜÇ BÜYÜK ŞEHİR DEĞİŞMEDİ

Büyükşehir belediyelerinde ise büyük çekişme yaşandı. Ankara’da iki aday da zaferlerini ilan ederken, sabahın ilk saatlerinde kazananın Melih Gökçek olduğu açıklandı ancak CHP itiraz etti. İstanbul’da Kadir Topbaş oyların yüzde 48’ini alarak 3. kez seçilirken, İzmir’de Aziz Kocaoğlu yüzde 50’ye yakın oy alarak belediye başkanı oldu. 48 ilde AK Parti’nin adayları kazanırken, 11 ilde CHP, 9 ilde BDP, 7 ilde MHP’nin belediye başkan adayları sandıktan birinci çıktı.

 

Erdoğan’dan geleneksel balkon konuşması

 

Başbakan Erdoğan AK Parti’nin Türkiye genelindeki oy başarısının ardından bir balkon konuşması yaptı. Başbakan ailesi ile halkın ve kameraların karşısına geçerken, “Bugün aziz milletin sandıkta verdiği çok önemli bir mesaj var. Milletimiz siyaset dışı yollardan Türkiye’nin  istikametinin belirlenmesine bugün çok çarpıcı bir şekilde tavrını, itirazını ortaya koymuştur” dedi.