Eski Nazi karargâhında binlerce haham...

İsrail’den ve Avrupa’nın değişik şehirlerinden gelen binlerce haham, Macaristan’ın Naziler tarafından işgal edilerek Holokost’u başlatmalarının 70. yılını anmak için Budapeşte’nin sokaklarında yürüdü.

Dünya
28 Mart 2014 Cuma

Anma töreninin en dramatik anı siyah elbiseleri içinde yürüyen binlerce hahamın  eski Nazi Gestapo karargâhından geçerken hep bir ağızdan söyledikleri Ani Meamin, (İman ediyorum ve Sana Güveniyorum Tanrım) şarkısının Tuna nehrinin kıyılarında  yankılandığı andı. 

70 yıl evvel aynı kıyılarda Nazi Almanyası’nın polisi Gestapo, Yahudi asıllı Macarları yakalayıp toplama kamplarına gönderiyordu.

Macar Hükümeti 1944 yılında aldığı bir karar ile binlerce Yahudi vatandaşını sınır dışı etmiş, ülkelerinden kovulanların pek azı Nazi ölüm kamplarındaki katliamdan kurtulmayı başarmıştı.

Savaş sonunda öldürülen  Macar asıllı Yahudilerin sayısı 500,000’i aşmıştı. 

İsrail Başhahamı David Lau, anma töreninde Yedioth Aharonot gazetesine yaptığı açıklamada, II. Dünya Savaşı’ndan yıllar sonra  eski Gestapo karargâhının yanında böylesi  bir Yahudi varlığını görmekten dolayı gözlerinin  yaşardığını söyledi.