YouTube yasağı dünyada manşet oldu

Hükümetin, Dışişleri Bakanlığı’nın konuşmalarının dinlendiğini ve durumun ulusal güvenliği tehdit derecesinde olduğunu öne sürerek Twitter’den sonra YouTube’u da kapattırması dünya manşetlerini de meşgul ediyor.

Toplum
28 Mart 2014 Cuma

CNN ve BBC gibi dev yayın kuruluşları hem TV hem de internet yayınlarında konuya geniş yer verdiler. 

Dinleme kayıtlarının YouTube’a sızdırılmış olması devletin en yüksek mevkideki yetkililerinden de tepki aldı. 

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu konuyla alakalı sert bir açıklama yaptı.

Davutoğlu açıklamasında şunları söyledi:
"Sayın Başbakanımız başta olmak üzere bakanlığımızın kritik yetkililerinin ortam dinlemesi yapılması açık şekilde Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ne savaş ilanıdır. Söz konusu aziz devletimizin bekası ise bu konuda tedbir almak devletin görevidir.
 Bir ülkenin sınırlarının ihlal edilmesine karşı nasıl tedbir alınması gerekirse, yetki almış bir kriz masası bu toplantı sonrasında Süleyman Şah Türbesi’ne yönelik askeri tedbirler ele alınmıştır. Bu saldırıyı gösterenler Türkiye Cumhuriyeti Devletini zaaf içinde göstermek istemektedirler. Süleyman Şah Türbesi’nin korunmasına yönelik tedbirleri engellemek istemektedirler.” 

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da Diyarbakır mitinginde konuyla ilgili sert sözler  söyledi.


Erdoğan dinlemeler için; “Ahlaksızlık, adilik, alçaklık ve namussuzluk” şeklinde konuştu.

Erdoğan şöyle konuştu:
“Bugün Youtube'a yine bir şey düşürdüler. Dışişleri Bakanlığında ulusal güvenliğimizle ilgili Suriye'de Süleyman Şah Türbesi'yle ilgili bir görüşme yapılıyor ve bu görüşme bile Youtube'a düşürülüyor. Bu ahlaksızlıktır, bu adiliktir, bu alçaklıktır, bu namussuzluktur. 

Twitter’den sonra YouTube’un da yasaklanması uluslararası basında yorumlara da neden oldu.

 CNN haberi verirken yasak kararının Dışişleri yetkililerinin hassas nitelikli konuşmalarının YouTube’a sızdırılmasından sonra geldiğini belirtse de, uluslararası basın kuruluşunun Türkiye muhabiri Ivan Watson, yasağın 30 Mart Pazar günü gerçekleşecek seçim öncesi haberleşmeyi kontrol altına almak için yapıldığını söylemekten çekinmedi.