İhtiyarlara Yardım Derneği’nde Purim neşesi

17 Mart gecesi İhtiyarlara Yardım Derneği’nin son kez ev sahipliğini yaptığı yemekli Purim kutlamasına, Hahambaşı Rav İsak Haleva, Cemaat Başkanı İshak İbrahimzadeh, İYD Yönetim Kurulu Başkanı Ceri Lebehar, Talmud Tora Caddebostan Başkanı İzak Babat ve eşlerinin yanı sıra; derneğin pansiyonerleri, Kadınlar Kolu Başkanı ve gönüllü hanımları katıldı

Toplum
27 Mart 2014 Perşembe

İzabella Kandiyoti

 

İYD Kadınlar Kolu Başkanı Beki Muaraf ve ekibi, geceye katılan tüm konukları kapıda karşıladı. Talmud Tora Halkla İlişkiler Komisyonu Levavi Ekibi’nin canlı performansla söyledikleri Purim Bayramı ve Sefarad şarkıları ile sahneledikleri parodilerle süslenerek zenginleştirilmiş gece, bayrama yakışır şekilde eğlence ve neşe içinde geçti.

Solist ve oyuncu olarak skeçlerde rol alan; Meri Chaban, Eti Romano ve Murat Eskinazi üçlüsünün seslendirdikleri güzel şarkılarla eski günlerini yad eden pansiyonerler, anılarını tazeleme fırsatı buldular. Parodileri canlandıran diğer Levavi üyeleri ise; Luiza Uçki ve cemaatin bayan komedyen üstadı Diana Gabay idi.

Gecenin bir başka neşeli vesilesi de; İYD bayan pansiyonerlerinden Ester Avigdor ve Estreya Zarkon’un 100 yaşını aşmaları sebebiyle yapılan sürpriz doğum günü kutlamasıydı. Avigdor ve Zarkon beklemedikleri bir anda kendileri için kutlama yapılıyor olmasından dolayı büyük mutluluk duyarken herkesin kendileri için sağlıklı ve uzun ömür dileklerini teşekkürle kabul ettiler.

Yemek sırasındaHahambaşı Rav İsak Haleva yanında getirdiği bir ‘Megilat’ı misafirlere gösterip, “bunun ne olduğunu bilen var mı?” şeklinde bir soru yöneltti. Alınan yanıtlar herkesin tahmin edebileceği gibi “Megilat Ester” olduğu yönündeydi. Oysa Hahambaşı bunun çok kimsenin hiç bilmediği “Saragoza Megilat’ı” olduğunu söyleyip, tarihte birçok değişik Purim olaylarının yaşandığını; İspanya’nın Saragoza Şehri’nde yaşayan Yahudilerin de geçmişte Purim’e benzer bir olay yaşamasıyla bu Megilat’ın hazırlandığını belirtti. Rav Haleva ardından Purim Bayramı’nda yapılması gereken mitsvaları dile getirip, tarihten ilginç bir bilgiyle daha konuşmasına devam etti. Nuh Peygamber tufandan sonra ilk iş olarak üzüm bağları dikip, üzüm yetiştirmeye ve şarap hazırlamaya başlamış. Bu bağlara dört çeşit hayvan koymuş; kuzu, maymun, aslan ve domuz. İnsanların şarap içerken sırasıyla mecazi olarak bu dört hayvana nasıl benzediğini anlatan nükteli konuşmasıyla konuklara neşeli dakikalar geçirten Rav Haleva, boşanmalarda yapılması gereken süreçlerle ilgili açıklayıcı bilgiler verdikten sonra, bayram tebriğinde bulundu.

Cemaat Başkanı İshak İbrahimzadeh ise konuşmasına başlarken; salondaki misafirlere “aranızda ismi Ester ve Mordehay olan var mı?” şeklinde soru yöneltti. Birkaç kişinin el kaldırmasıyla, bu sefer “aranızda Aman var mı?” diye sordu. Elbette havaya kalkan hiç parmak olmadı. Bunun üzerine İbrahimzadeh “Tanrı neden Aman’ı yarattı?” sorusunun asıl sorulması gereken sual olması gerektiğini dile getirip “birlik ve beraberlik olmadığı zaman Tanrı bizi bir araya getirmek için Aman’lar yaratır. O yüzden birbirimizi sevelim ve bir daha Aman’ların başımıza gelmemesi için birlik içinde yaşayalım,” mesajını iletti.

Gecenin sonunda Beki Muaraf, Talmud Tora Levavi Ekibi Başkanı İzabella Kandiyoti’ye bir buket çiçek sundu ve emeği geçen herkese Purim şekerleri dağıtıp, ayrı ayrı teşekkür ederek, Talmud Tora Caddebostan Başkanı İzak Babat’ı sahneye davet etti. Gönüllü ekibin motivatörü ve tam destekçisi olması vesilesiyle Babat’ı kutlayıp, gecenin anısına bir hediye verdi.