Şirket dönüştürme

Limited Şirketi Anonim Şirkete Dönüştürme

Av. Ela CENUDİOĞLU Ekonomi
24 Mart 2014 Pazartesi

Limited şirketim var, ortaklarımla şirketimizi anonim şirkete çevirmeye karar verdik. Ortaklar olarak haklarımızda bir değişiklik olur mu? Bu işlemi nasıl yapabiliriz?

Limited şirketler 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun 180-193 maddelerinde yer alan düzenlemeye göre tür değişikliği yolu ile anonim şirket türüne dönüşebilmektedir. Bu tür değiştirme işlemlerinde yeni kurulacak olan anonim şirketin kuruluşuna ilişkin hükümler uygulanır. Tür değiştirmede ortakların şirket payları ve hakları korunur. Oydan yoksun paylar için sahiplerine eşit değerde paylar veya oy hakkını haiz paylar verilir. İmtiyazlı payların karşılığında aynı değerde paylar verilir veya uygun bir tazminat ödenir. İntifa senetlerinin karşılığında aynı değerde haklar verilir veya tür değiştirme planının düzenlendiği tarihte gerçek değer ödenir. Bu işlemi nasıl yapacağınıza ilişkin ikinci sorunuzla ilgili olarak; Ticaret Sicili Yönetmeliği’nde tür değişikliği için gerekli evrak sayılmıştır. İlgili Yönetmeliğin 130. maddesine göre limited şirketinizi anonim şirkete dönüştürme işlemi ‘tür değiştirme’ sayılmaktadır ve aşağıda sayılan belgelerle şirketinizin kayıtlı bulunduğu Ticaret Sicili Müdürlüğü’ne başvurmanız gerekmektedir: “Tür değiştirme planı, tür değiştirme planının kabulüne ilişkin noter onaylı genel kurul kararı, denetime tabi şirketlerde denetçi, diğer şirketlerde ise yönetim organı tarafından hazırlanan son bilanço ve gerektiğinde ara bilanço, yeni unvan altında yetkililerin imza beyannamesi, anonim şirketin kuruluşuna ilişkin gerekli belgeler, tür değiştirme raporu, tür değişikliği yapan şirketin sermayesinin ödenip ödenmediğinin, karşılıksız kalıp kalmadığının, şirket öz varlığının tespitinin ve fikri mülkiyet sicilleri ile benzeri sicillerde kayıtlı mal varlığının bulunması halinde bunların, gerçeğe uygun değerlerinin tespitinin yapıldığı, YMM veya SMMM raporu, denetime tabi şirketlerde denetçi raporu, tür değiştiren şirketin tapu gemi, fikri mülkiyet ve benzeri sicillerde kayıtlı bulunan malvarlığı listesi ve Bakanlık ya da diğer resmi kurumların iznine ya da uygun görüşüne bağlı olunması halinde buna ilişkin izin ya da uygun görüş yazısı”dır. Bahsi geçen evrakın hazırlanması ve başvuru aşamasında bir avukat ve mali müşavirden destek almanızda fayda var.

Anlaşmalı Boşanma

30 yıldır evliyiz. Biri 20, diğeri 16 yaşında iki çocuğumuz var. Eşimle geçinemiyoruz. Geçimsizlik nedenlerini söylemeden boşanmamız mümkün mü?

Evlilik en az bir yıl sürmüş ise, anlaşmalı boşanma mümkündür. Bu davada boşanma kararı verilebilmesi için, hâkimin eşleri bizzat dinleyerek boşanma iradelerinizi serbestçe açıkladığınıza kanaat getirmesi ve boşanmanın mali sonuçları ile çocukların durumu hususunda eşler arasında kararlaştırılan protokolü uygun bulması gerekir. Eğer eşinizle boşanma, nafaka, tazminat ve reşit olmayan çocuğunuzun velayeti konularında tam bir fikir birliği içinde iseniz, anlaşmalı boşanmanız mümkündür.

Not: Bilgilendirme amaçlı olarak bu köşede paylaşılan bilgiler, hukuki öneri, danışmanlık, reklam veya teklif niteliğinde değildir. Genel hukuki bilgiden ibaret olan bu açıklamalar sorun çözmeye yönelik olmayıp, doğruluğu, güncelliği veya kullanılabilirliği konusunda yazar ve/veya hukuk bürosu sorumluluk kabul etmez. Hukuki sorunların çözümünde bir uzmana danışılması önerilir.