Macar Yahudileri Nazi işgalinin 70. yılında kurbanları andı

Budapeşte’deki Büyük Sinagog’da düzenlenen Holokost anma töreninde hayatını kaybeden 600 bin Macar Yahudi’si anıldı

Dünya
26 Mart 2014 Çarşamba

Geçtiğimiz hafta Budapeşte’deki Büyük Sinagog’da Nazi işgalinin 70.yılı olması sebebiyle düzenlenen törende binlerce kişi Soykırım kurbanlarını andı.

70. yıl anma törenlerinin ilk ayağı olan ve sinagogun dışında gerçekleştirilen bu tören Macaristan’ın en büyük Yahudi kuruluşu olan Mazsihisz tarafından organize edildi. II. Dünya Savaşı’nda sırasında 600 bin Macaristan Yahudi’si toplama kamplarında öldürülmüştü.

Başbakan Viktor Orban hükümetinin Budapeşte’nin Alman saldırısına maruz kalışını temsil eden bir anıt yapma kararı sebebiyle törende Macaristan’ın Holokost’taki rolü ise arka plana atıldı.

Yerel Yahudi kuruluşları yapılacak anıtın asıl amacının Macaristan’ın 1944’te Yahudilerin toplanıp gönderilmesindeki payını temize çıkartma olduğunu belirtiyorlar. Mazsihisz geçtiğimiz ay yayınladığı bildiride anıt projesinden vazgeçilmediği takdirde devlet tarafından düzenlenecek hiçbir Holokost anma törenine katılmayacaklarını açıklamış ancak yetkililer anıt inşaatını mayıs ayına erteleme kararı almışlardı. Macar Yahudileri son yıllarda artan antisemit içerikli söylem ve olaylara karşı Orban hükümetini duyarsız kalmakla suçluyor. Macaristan İsrail Büyükelçisi Ilan Mor da törende yaptığı konuşmada insanların sadece Yahudi olduğu için bir ülkede korku içerisinde yaşamalarının kesinlikle kabul edilemez olduğunu vurguladı.