Hillary Clinton: “Yaptırımlardan önce İran’a bir şans verilmeli”

ABD eski Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Amerikan Yahudi Kongresi’nin gecesinde İran’ın diplomasisiyle ilgili şüpheleri olduğunu ve bu konuda dikkatli olunması gerektiğini belirtti

Dünya
26 Mart 2014 Çarşamba

ABD eski Dışişleri Bakanı, senatör ve 2016 Başkanlık seçimlerinin Demokrat Parti adayı olan Hillary Clinton, Amerikan Yahudi Kongresi’nde (AJC) İran’ın nükleer programı ile ilgili sürdürülen müzakereler başarısız olduğu takdirde ABD’nin yeni yaptırımlar uygulayacağına söz verdi.

New York’ta geçtiğimiz hafta AJC’nin düzenlediği gecede bu yıl 65.’si verilen Stephen S. Wise Ömür Boyu Başarı Ödülü’nü alan Clinton, “İran için belli bir zaman çizelgesi saptayarak, diplomasinin başarıya ulaşabilmesi için yer açmalı ve yeni yaptırımlar uygulamadan karşı tarafa bir şans tanımalıyız. Başarısız olunduğu takdirde yeni yaptırımları yürürlüğe koyacağız,” dedi.

İran’la yürütülen diplomatik temaslar açısından kritik bir zaman diliminde olduklarını belirten Clinton, mevcut durumun sürdürülebilir olmadığını ve İran’ın zor seçimlerle karşı karşıya olduğunu sözlerine ekledi. Clinton ayrıca İran’ın nükleer silah üretimine son sürat gitmesini engelleyecek ve sadece İsrail’i değil Körfez bölgesi ve hatta tüm dünyayı koruyacak kapsamlı bir anlaşmanın koşullarının belirlenmesi için müzakerelerde her geçen saatin önem taşıdığına dikkat çekti. 

Konuşmasında ABD ile İsrail arasındaki sarsılmaz bağa da değinen Clinton, “Önümüzdeki yolda ilerlerken, endişelerimizin olması doğal ama bir tek şeyden kuşkumuz olmamalı ki o da ABD ile İsrail arasındaki dostluk. ABD daima İsrail’in arkasında olacak ve İsrail’in güvenliğini sağlamaktan vazgeçmeyecek,” diyerek konuşmasına devam etti.