BM’den İsrail’e ağır suçlama

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Müfettişi İsrail’i, Filistinlileri Kudüs’ün doğusuna iterek ‘etnik temizlik’ yapmakla suçladı

Dünya
24 Mart 2014 Pazartesi

İsrail ve Filistinliler arasındaki barış görüşmelerinin sekteye uğradığı ve İsrail’in Batı Şeria ile Kudüs’ün doğusunda yerleşim inşaatlarının arttığı bir dönemde, BM İnsan Hakları Özel Raportörü Richard Falk, katıldığı bir konferansta İsrail ile ilgili ağır suçlamalarda bulundu.

Falk, İsrail’in Filistinlilere ait yıktığı her ev ve genişlettiği her yerleşim birimi ile Filistinlilerin durumunun ağırlaştığını ve barış görüşmelerinden olumlu bir sonuç almanın zorlaştığını kaydetti.

Falk ayrıca İsrail’in politikalarının sömürgecilik, apartheid ve etnik temizlik politikalarına çok benzediğini iddia etti. Falk, 1996’dan bu yana 11 bin Filistinlinin Kudüs’ün doğusunda oturma hakkını kaybettiğini, İsrail’in Yahudi vatandaşlarına oturma iznini verirken Filistinlilerin oturma izinlerini iptal ettiğini belirtti. Raportör Filistinlilerin oturma hakkı almasını zorlaştıran ve uluslararası hukuka aykırı olan yerleşimleri arttıran İsrail’in, sistematik olarak Kudüs’ün doğusundaki etnik yapıyı değiştirmeye çalıştığını da sözlerine ekledi.

Falk 2008 yılında BM İnsan Hakları Konseyi tarafından altı yıllığına Filistin Yönetimi altında bulunan topraklardaki insan hakları durumunu incelemesi için özel raportör olarak görevlendirilmişti. Fakat 2008’den beri Falk’ın çeşitli konularda verdiği demeçler AB, ABD ve hatta BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon tarafından taraflı olarak değerlendiriliyor.