İstanbul ve Barselona arasında bir sefarad sanat köprüsü

‘Artistas Sefardies desde Estambul a Barcelona’

Toplum
25 Mart 2014 Salı

Barselona Türkiye Başkonsolosluğu ile Katalunya Büyükşehir Belediyesi’nin himayesi altında gerçekleştirilmekte olan ‘Artistas Sefardies desde Estambul a Barcelona’ sergisi, Barselona’da ünlü Katalan ressamın ismini taşıyan, Pere Pruna Sanat Merkezi’nde yer alacak. İstanbullu 30 Türk Sefarad sanatçının katıldığı Karma Sanat Sergisi, 3 Nisan Perşembe 19.00’da düzenlenecek törenle açılacak, Sefarad müziği eşliğinde devam edecek. Kültür şölenine dönüşen çok yönlü sergi, 30 Nisan Çarşamba gününe kadar ziyaret edilebilecek.

Ünlü şair ve ressam Habib Gerez’in onur konuğu olarak katıldığı ve sanata dair en anlamlı şiirlerinden biri olan ‘El Arte’ şiirinin de kitapçığında yer aldığı sergide, ebru sanatı, heykel, fotoğraf, sanatsal takı, seramik, mozaik, batik, suluboya, cam sanatı ve çağdaş resim örneklerinden 76 eser, İspanyol sanatseverlerin takdirine sunulacak.

Deneyimli sanatçı Terry Katalan’ın küratörlüğünde oluşan ve bir yılı aşan çalışmanın ürünü olan serginin amacı, uzun yıllar boyunca Türk ve Sefarad kültürü etkisi altında yaşayan sanatçıların, farklı sanat dallarında eriştikleri aşamaları göz önüne sermek ve eserlerini Barselonalı sanatseverlerle buluşturabilmek. Koordinasyonunu Selin Basmacı Habip’in gerçekleştirdiği ve iki büyük kültür başkentini birleştiren sergiye katılan tüm sanatçılar eserlerini projenin başından beri büyük bir ilgi ve coşkuyla yarattılar.

Danışmanlığını Sefarad kültüründe büyük emeği geçmiş, araştırmacı yazar Naim A. Güleryüz’ün yaptığı çok yölü sergi, Akdeniz’in iki ucunda, aynı 41. kuzey paraleli üzerinde yer alan iki kardeş şehir, İstanbul ve Barselona arasında bir Sefarad sanat köprüsü teşkil etmeyi de öngörmekte.

Sergi ayrıntıları

abril2014.wix.com/artistassefardies

sitesinde izlenebilir.