İran bildiğimiz gibi

Nevruz kutlamaları sırasında kalabalık bir topluluğa seslenen İran Ruhani Lideri Hamaney, “Holokost’un gerçekleşip gerçekleşmediği şüpheli bir olaydır. Gerçekleşmişse de nasıl gerçekleştiği belirsizdir,” dedi.

Dünya
26 Mart 2014 Çarşamba

İran ruhani lideri Ayetullah Hamaney Holokost’u inkâr etmek için bu sefer baharın gelişinin kutlandığı, kökleri Perslere kadar dayanan ve cuma günü Nevruz şenliklerini seçti.

İran’ın Maşdad şehrinde kalabalık bir kitleye seslenen Hamaney, “Holokost’un gerçekleşip gerçekleşmediği şüpheli bir olaydır, gerçekleşmişse de nasıl gerçekleştiği belirsizdir,” dedi.

ABD Dışişleri Bakanı’nın önderliğinde gerçekleştirilen Ortadoğu barış çabalarına da değinen ruhani lider, “ABD Filistin’de başarısızlığa uğradı. Planları işe yaramadı ve Allah izin verirse hiçbir zaman da işe yaramayacak,” diyerek konuşmasını sürdürdü.

Hamaney’in söylemlerini sert bir dille kınayan Yahudi kuruluşları İran rejiminin gerçek yüzünü gösterdiğinin altını çizdi. Dünya Yahudi Kongresi Başkanı Ronald Lauder, Hamaney’in bu tür provokasyonlarının, dünyaya onun sempati ataklarına aldanmaması için bir hatırlatma niteliğinde olduğunu belirtirken,  Tahran ile ilişkilerde tedbirin elden bırakılmaması gerektiğini hatırlattı.

İftira ve İnkârla Mücadele Birliği (Anti-Defamation League, ADL) Direktörü Abraham H. Foxman da, “Devam eden nükleer görüşmelere rağmen İran radikal ideolojisine sıkı sıkıya bağlı,” dedi. 

PERES’DEN İRAN HALKINA BAYRAM MESAJI

İran’ın şüphesiz en güçlü konumdaki lideri Hamaney’in açıklamaları, İsrail Devlet Başkanı Şimon Peres’in İran halkını kutladığı Nevruz mesajından bir gün sonra geldi. 

Peres İsrail Radyosu’ndan Farsça ilettiği mesajında, “Sevgili İran vatandaşları her neredeyseniz İyi Nevruzlar. Savaş ve tehditleri bir kenara bırakın. Huzur ve barış dolu bir yıl olsun,” dedi.