Arınç: İsrail ile anlaşma seçim sonrasında

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, 30 Mart’taki yerel seçimlerden sonra İsrail ile Türkiye arasında tazminat anlaşmasının imzalanabileceğini açıkladı

Dünya
26 Mart 2014 Çarşamba

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç salı günü yaptığı açıklamada, ‘2010 yılında yaşanan Mavi Marmara baskınından sonra İsrail ile Türkiye arasında nisan ayında bir tazminat anlaşmasının imzalanabilir” dedi.

Arınç, hükümetin, İsrail’in geçtiğimiz ay gönderdiği nihai anlaşma metnini inceleyip, Türkiye’de 30 Mart’ta yapılacak yerel seçimlerden sonra iki ülke tarafından onaylanacak resmi bir anlaşma haline getireceğini sözlerine ekledi.

Mart 2013’te İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ABD Başkanı Barack Obama’nın aracılığıyla olayla ilgili olarak Başbakan Tayyip Erdoğan’dan özür dilemişti. Anlaşmanın imzalandıktan sonra TBMM tarafından da onaylanması gerektiğini ifade eden Arınç, anlaşmanın ardından diplomatik ilişkilerin hızla normale dönerek karşılıklı olarak büyükelçilerin atanacağını sözlerine ekledi.

Uzun süredir en alt seviyede olan İsrail-Türkiye ilişkileri, geçtiğimiz aralık ayında Türkiye’nin İsrail heyetini görüşmeye çağırmasıyla yeniden ivme kazanmıştı.

İsrail, Türkiye’ye baskın sırasında ölen 9 kişi ile yaralananlar için 20 milyon dolar tazminat ödemeyi teklif etmişti. Ödenecek tazminat miktarı yaralı ya da ölen kişilerin ailelerine verilmek yerine insani yardım kuruluşlarına ya da belirlenen kriterlere uygun olarak kurbanların kendilerine verilecek.