Talmud Tora’nın Purim neşesi

16 Mart Pazar günü, Talmud Tora Purim’i farklı bölgelerde coşkuyla kutladı

Nazlı DOENYAS Toplum
19 Mart 2014 Çarşamba

 Şişli

Şişli Talmud Tora’nın geleneksel Purim kutlaması cumartesi sabah ve akşam Şişli Sinagogu’nda, pazar sabah ise Balat Ahrida Sinagogu’nda gerçekleşti. Yapılan kutlamada hem cumartesi hem pazar tefila ve Megilat Ester Şişli Talmud Tora öğrencileri tarafından okundu. Cumartesi akşamı yapılan geleneksel Purim çekilişi gençlere heyecanlı anlar yaşattı. Bunun yanı sıra üç farklı yaş grubuna ait üç koro, klasik ve yeni şarkılarla seyircilere keyif kattılar. Şişli Talmud Tora öğrencileri tarafından Şişli Sinagogu’nda ve Balat Ahrida Sinagogu’nda Purim’i anlatan piyes oynandı ve şiirler söylendi. Sinagog yöneticileri günün anısına kutlamaya katılan herkese Purim sepeti hediye etti. 

***

Yeniköy

Yeniköy’deki kutlamaları, şenliğe katılan Estella Gabay anlatıyor:

“Yıllardan beri Yeniköy Sinagogu’na giderim, hem bayramlarda hem Şabat’ta. Mekân çok büyük değildir, ama her zaman doludur. Her zaman olduğu gibi Purim öncesinde, yapılacak olan kutlama; Megila’nın dinlenmesi, çocuklar için düzenlenen çekiliş gençler tarafından duyurulmaya başlandı. Cumartesi akşamı Yeniköy’e giderken Purim kutlamasına katılanların devamlı gördüğüm kişiler olacağını sanıyordum, ama etrafıma baktığımda, gelen 70 çocuk arasında tanımadığım birçok yeni yüzü görünce, yanıldığımı anladım. Purim için süslenmiş çocuklar, Megila’yı dinlemek için gelmiş aileler. Megila okunurken her “Aman “ denildiğinde eller çırpılıyor, raş raşlardan sesler çıkıyor, insanlar ayaklarını yere vuruyordu. Özellikle çocuklardan gelen neşeli sesler ile Purim ruhu tam olarak hissedildi. Megila bittikten sonra çekiliş başlarken heyecan arttı. “Talmud Tora kazandırmaya devam ediyor,” cümlesi hep dillerdeydi. Oradaki her çocuk aldığı hediyeden çok Purim Bayramı’nda ödül kazandığı için sevinmişti. Herkesi en çok mutlu eden, çok çocuğun gelmesi, bayrama ruh katan ciddiye alıp kostüm giyenlerin olması ve çocukların yaşadıklarından memnun kalmasıydı. Umarız gençler ileride de bizlerle olmaya devam eder. 

***

Şaar Aşamayim

Şaar Aşamayim Sinagogu’nda çocuklar herkese çok güzel bir bayram yaşattılar. Purim hikâyesini konu alan tiyatro gösterilerinde Purim şarkılarına da yer verdiler. Uzun süredir bu gösteri için hazırlanan minikler oldukça heyecanlıydılar. Karikatürlerini çizdirdiler, oyunlar oynadılar ve sevdiklerine çeşitli kartlar hazırlayarak Purim neşesini çevrelerine hissettirdiler.

 ***

Caddebostan

Geleneksel Caddebostan Purim şenlikleri bu sene de dur durak demeden devam etti. Yüzü aşkın çocuğun, istediği karaktere bürünüp, Caddebostan Sinagogu’na gelmesiyle, muhteşem bir Purim partisi gerçekleşti. Yedi stant, şekerlerle dolu pinyata, çocuklar için çekiliş, gelenlere coşku ve eğlenceli bir gün yaşattı. Günün sonunda yapılan çekilişte büyük bir heyecan yaşayan çocuklar kazanımlarıyla mutlu bir şekilde Talmud Tora’dan ayrıldılar.