Bir Purim daha neşe içinde geçti

Toplum
19 Mart 2014 Çarşamba

Suadiye Minix’in renkli bayramı

Bu yıl Suadiye Minix Anaokulu ‘Aile Büyüklerimize Saygı’ başlığı altında bir “Purim Kutlaması gerçekleştirdi. Aile büyüklerinin de katıldığı 110 kişilik kutlamaya Göztepe Kültür Derneğinde devam edildi. Rengarenk kıyafetlerle sahneye çıkan öğrenciler için büyük bir alkış koptu. İngilizce ve İbranice Purim şarkıları İzzet Bana ile söylendi. Program akışı içinde neşeli duygular içinde bir defile ile öğrenciler kendi kıyafetlerini tanıttılar. Dört yaş grubu Fransa ülkesini proje çalışması olarak tanıttı. Üç yaş grubu öğrencileri Strauss ‘un yaşamını anlatıp vals yaptılar. 

Günün anlam ve önemini ise 5-6 yaş öğrencileri iki ayrı drama şeklinde sundular. Öğrenciler ‘Goodbye See You Again’ adlı şarkıyla el sallayarak sahneden ayrıldılar. Purim Bayramı’nın özel tatlısı olan Aman’ın kulakları ve tatlı, tuzlu ikramlarla kutlama devam etti.

***

 

Şaar Aşamayim’de aile içi kutlama

Şaar Aşamayim Sinagogu bu sene de bizlere renkli ve keyifli bir Purim eğlencesi yaşattı

(SELİN KANDİYOTİ'nin haberi)

Kemer Country Golf & Country Club Orman Evi’nde açık büfe ikramlarının yapıldığı partide, Yönetim Kurulu üyesi Cozi Habib açılış konuşmasında özellikle gösterilerinin tümünü aile içinde hazırladıklarının altını çizdi. Bahsi geçen aile sayısının 300’e ulaştığı düşünüldüğünde, 350 kadar davetlinin yanında bir o kadar kişi de sahne aldı denilebilir. Nitekim çocukların sergilediği Purim hikayesinin anlatıldığı piyeste Kraliçe Ester’i aynı anda üç kız oynadı. Sarayda sekiz tane Ahaşveroş’un yanı sıra ilk karısı Vaşti’yi beş kız birden canlandırdı. Yine sahnede sayısız cariye, soytarı ve muhafızlar vardı. O kadar samimi bir ortam vardır ki gösteriyi sahneye koyan yılların ustası İzzet Bana, ilk üç dakikadan sonra “olmadı beğenmedim” diyerek oyunu baştan aldı ve salonu kahkahalara boğdu. Yanlış zamanda patlayan konfetiler, çocukların dayanamayıp sahne dekoru olan meyvelerin yarısını yemiş olmaları ve kraliçeyi oynayan dokuz annenin dönemin geleneklerini tam olarak yansıtmayan ama fazlaca alkış toplayan zumba dansı ile gösteri profesyonellikten az biraz uzak da olsa, samimiyeti, birlik ve beraberliği, kısacası bayramı asıl anlamını fazlasıyla yansıtması açısından eşsizdi. Piyesin sonunda çocukların söylediği şarkılara tüm davetlilerin de katılmasıyla salondaki coşku zirve yaptı. Tüm katılımcılara teşekkür hatırası dağıtan Cozi Habib özellikle gösteriyi sahneye koyan ‘hepimizin hocası’ diye hitap etttiği İzzet Bana’ya, onun sağ kolu ‘çocukların ablası’ Jilda Gönceer’e ve zumba eğitmeni Rosita Kastro’ya teşekkür etti. Partinin son sürprizi ise yine amatörlerden oluşan ama 7den 70’e herkese hitap eden repertuarıyla sahneye çıkan, Karen Gerson Şarhon’un da içinde bulunduğu, amatör ruhlu fakat profesyonellere taş çıkaran ‘Aşamayim Stars’ grubu oldu. Sinagogun Haham Akaali Rav İzak Alaluf kendi deyimiyle ‘söylemeyi bildiği tek şarkı’ olan ‘Hey Gidi Günleri’ seslendirerek hoş bir sürpriz yaptı. Türkçe ve İbranice şarkılara eşlik eden herkes dans etmekten de geri kalmadı. Akşama damgasını vuran ise peruğuyla Erol Evgin ve Enrico Macias taklidi yapan İlker Franko oldu. Ayrılırken geleneksel Purim şekeri ve sponsor firmanın oyuncaklarının dağıtılması çocukların seneye katılımını garantilerken, büyüklerin de  Şaar Aşamayim’in  gelecekte de bu şekilde başarılı organizasyonlara imza atacağına dair hiç şüphesi yoktu.

***

 

GKD’de Purim

Göztepe Kültür Derneği bu sene Purim partisinde büyük bir kalabalığa ev sahipliği yaptı.
Girişte, dernek başkan ve yetkililer tarafından karşılanan konuklar kendileri için hazırlanan stanttan Purim ruhuna uygun olarak, maske, şapka ve elma şekerlerini aldılar.
Konuklar photo booth (Dani Baran) kabininde kıyafet ve aksesuarları ile resim çektirip, resimlerin kendilerine magnet olarak verilmesi ile Purim’e ait ilk hediyelerini aldılar.
En alt katta küçük çocuklar için hazırlanan maske boyama ve çeşitli oyun stantları ile minikler hünerlerini sergileme fırsatı buldular.

 ‘Hayat Arkadaşını Tanıyor musun?’ yarışması, katılımcılar kadar izleyicileri de eğlendirdi

Üst kattaki odada Betsi Yakar ile sabun yapım atölyesi vardı. Çocuklar kadar büyüklerin de ilgisini çeken sabun yapım atölyesinde hem yaratmanın keyfi hem de sabunların güzel esanslarının kokusu vardı. 
Dernek basamaklarını çıkmaya başladıkça yukarıdan tezahüratlar duyulmaya başlıyordu. Survivor yarışmasının yapıldığı salondaki kalabalık heyecan içinde dikkatlerini oyuna vermişlerdi. Hem bireysel yarışmanın hem de takım oyununun tadını çıkaran Survivor yarışmacıları, yorgun ama mutlu gözüküyordu.
Gün boyunca ikramların yapıldığı ve çocuklar için parkın kurulu olduğu tiyatro salonu konukların dinlenme yeri oldu. Etkinlikler bittiğinde kalabalık tiyatro salonuna toplanıp, gün boyunca hiç boş kalmayan ve GKD hanımlarının hazırladıkları ikram masasındaki yemeklerin tadına vardılar.
GKD’nin meşhur Purim sepetlerinin ve Betsi Yakar’ın özel tasarım sabunlarının da hediyelerin arasında bulunduğu çekiliş heyecan ve ilgi ile izlendi.

Çekiliş sonrası Grup Concept’in mükemmel müzikleri ile dans eden konuklar yoğun günün ardından ellerinde hediyeleri, akıllarında unutulmaz Purim kareleri ve kalplerinde birliktelik ile evlerine döndüler. 


***

Caddebostan

Caddebostan Bety El Sinagogu'nun gönülülerinin hazırladığı ikramlarla geleneksel Purim Bayramı coşku ile kutlandı 

***

Ortaköy’de Purim

Ortaköy Etz Ahayim Sinagogu, Haham Akaali Rav Naftali Haleva ile 15 Mart Cumartesi akşamı Purim’i her yaş grubundan yahidler ve aileleriyle kalabalık ve neşeli bir şekilde kutladı.

Akşam duası sırasında okunan Megilat Ester’de Aman’ın adı her geçtiğinde çocuklar ve büyükler, gerek ayakları gerek ellerindeki ‘kaynana zırıltıları’ ile sesler çıkararak, Aman’ın isminin bu dünyadan silinmesini simgelediler.

Daha sonra Luiza Uçki’nin, yardımcıları Betina Maden ve Teri Altaras ile çalıştırdığı Talmud Tora- Malahim (melekler) iki grup halinde Purim coşkusunu dans gösterileri ile yaşattı. Katılımcıların keyifle izlediği gösterinin kostümleri, Doret Benbaneste, CD.leri DJ Deyvi Boeno tarafından hazırlandı.

Gösterinin ve Purim hakkında kısa ve açıklayıcı bilgilendirmelerin ardından, geleneksel olarak her sene çocukların heyecanla beklediği ve her çocuğa mutlaka bir sürprizin çıktığı çekiliş gerçekleşti.